OpenAI sada službeno vrijedi 80 milijardi dolara

Kompanija koja stoji iza najpoznatijih modela umjetne inteligencije na svijetu zatvorila je novu rundu financiranja, potvrdivši da je interes ulagača za investiranjem u AI i dalje vrlo visok

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. veljače 2024. u 18:09

OpenAI iz dana u dan potvrđuje svoju dominaciju na području generativne umjetne inteligencije, kako u smislu napretka tehnologije, tako i u poslovnom pogledu. Prošloga su tjedna predstavili svoj novi model za generiranje video isječaka iz teksta, Soru, a istodobno su radili i na zatvaranju još jedne runde ulaganja u svoju kompaniju.

Prema informacijama, koje je objavio NYT, potonji je posao uspješno okončan, pa je OpenAI prodao još svojih dionica zainteresiranim ulagačima. Predvodnik među kupcima još jednom je njihov ulagača od ranije, investicijski fond Thrive Capital, a u ovom je slučaju odlučeno da će sami zaposlenici kompanije moći prodati svoje dionice vanjskim ulagačima. Tako većinu prikupljenih sredstava neće dobiti sama kompanija već njezini zaposlenici.

Utrostručili vrijednost

Iznos transakcije nije poznat, ali je razvidno da je cijena dionica postavljena prilično visoko – pa je ukupna vrijednost svih postojećih dionica OpenAI-ja sada dosegnula čak 80 milijardi dolara. Time su potvrđena predviđanja iz listopada, koja su govorila upravo da će novom rundom ulaganja OpenAI postati jedan od najvrjednijih startupa na svijetu.

Prije samo devet mjeseci, podsjetimo, OpenAI je radio na prošloj rundi financiranja. Tada su bili prikupili 300 milijuna dolara, a vrijednost kompanije bila je time postavljena na 27-29 milijardi dolara. Prema tome, u samo tri kvartala OpenAI je uspio utrostručiti svoju vrijednost i zaista postati jedan od najvrjednijih startupa-jednoroga na svijetu. Ispred njega sada su samo još ByteDance (vlasnik TikToka) s 225 milijardi te SpaceX s procijenjenom valuacijom od 150 milijardi dolara.