Nogometni klub Barcelona prodaje svoje povijesne trenutke kao NFT

Legendarni klub u financijskim i rezultatskim problemima posegnuo je za nezamjenjivim digitalnim tokenima kao izvorom financiranja, ali i kao metodom približavanja povijesti kluba navijačima

Sandro Vrbanus petak, 5. studenog 2021. u 12:08

Nogometni klub Barcelona postoji već 122 godine i jedan je od najpoznatijih na svijetu. Prije početka ove sezone ostali su bez određene količine novca, a posljedično i bez svoje najveće zvijezde, Lea Messija. On je prešao u redove francuskog PSG-a i za to dobio nešto novca i nešto kriptovaluta, pa su u Barceloni možda i odatle dobili ideju – idemo prodavati digitalne tokene i tako zaraditi.

Nezamjenjivi digitalni tokeni, NFT-i, omogućavaju da se uz njih veže bilo što – od poštanske marke do kakvog umjetničkog djela ili raritetnog dokumenta – te da se kao takvi prodaju kolekcionarima. Ono što je dodatno zanimljivo jest da kupac NFT-a dobiva tek digitalni "certifikat vlasništva", ali ne i samu stvar koja je uz NFT vezana. To omogućava, primjerice, Barceloni da uz NFT veže nekoliko najpoznatijih trenutaka iz svoje slavne povijesti i kao takve ih ponudi na prodaju, bez da se u stvarnosti odrekne svoje povijesti ili bilo čega drugoga.

Povijest na aukciji

Navijači katalonskog kluba tako će sada imati priliku licitirati za jedinstvene komadiće digitalne povijesti i simbolično ih kupiti. Kupci će biti zapisani na blockchainu i moći će se pohvaliti da u svojem digitalnom walletu imaju nešto što će ih dodatno povezati uz voljeni im klub. Ta činjenica neće im donijeti ništa drugo doli zadovoljstvo da posjeduju artefakt vezan uz klub i djelić njegove povijesti.

"Barcelona ima ogromnu bazu navijača diljem svijeta i predvodnik je u digitalnoj domeni s preko 400 milijuna pratitelja na društvenim mrežama. Imajući to na umu, klub konstantno traži nove načine za povezivanje s navijačima, a vjerujemo da stvaranje NFT-a daje jedinstvenu priliku za rast i konsolidaciju našeg branda, tako što ćemo im ponuditi jedinstvene trenutke iz povijesti kluba koji su im ostvarili snove", poručio je predsjednik kluba Joan Laporta. Nije istaknuo koliko novca se nadaju prikupiti aukcijom digitalnih tokena. Ona će biti otvorena 24. studenog na platformi Ownix.

Organizatori ove prodaje NFT-a poručuju kako će njome Barcelona postati prvi veliki nogometni klub u svijetu koji će svoje povijesne događaje, koji su i simboli kluba u protekle 122 godine, ponuditi u obliku NFT-a.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi