Apple developerima "daje" popust od 3 posto za korištenje alternativnih metoda plaćanja

Apple je ažurirao smjernice za razvojne programere sa sjedištem u SAD-u kako bi ih informirao o drugim načinima plaćanja bez korištenja kupnje unutar aplikacije

Tomislav Stanković četvrtak, 18. siječnja 2024. u 09:07
📷 Sara Kurfeß, Unsplash
Sara Kurfeß, Unsplash

Apple za obavljanje plaćanja unutar aplikacija objavljenih kroz App Store nudi vlastiti sustav plaćanja uz naknadu od 30 posto. Uz to će sada omogućiti i korištenje vanjskih poveznica koje obavještavaju korisnike o drugim načinima kupnje digitalnih dobara ili usluga.

Ipak, ta odluka nije stigla samovoljno nego kao posljedica presude Vrhovnog suda SAD-a iz 2021. koji je presudio da Apple ne može blokirati developere da u aplikacije uključe poveznice koje vode do alternativnih načina plaćanja.

iOS App Store u SAD-u

Kako bi se navedena opcija koristila developeri trebaju ispuniti obrazac i omogućiti StoreKit External Purchase Link Entitlement putem Xcodea tj. koristiti potrebne StoreKit API-je.

Osim toga novost je i da će developeri morati podnijeti izvješća o transakcijama u roku od 15 dana od završetka kalendarskog mjeseca, navedeno je u pravilima programa

Ondje su detaljno opisane i smjernice za izradu sučelja koje developeri trebaju slijediti, uključujući tekst koji ukazuje da korisnici možda neće moći koristiti značajke poput upravljanja pretplatom ako koriste opciju plaćanja treće strane.

📷 Apple
Apple