SpaceX očekuje prvo komercijalno lansiranje Starshipa već 2021.

Za samo dvije godine nova svemirska raketa trebala bi biti spremna za upotrebu, ako se ostvare planovi koje je iznio komercijalni direktor SpaceX-a

Sandro Vrbanus subota, 29. lipnja 2019. u 17:38

Potpredsjednik kompanije SpaceX zadužen za prodaju, Jonathan Hofeller, izjavio je u Jakarti ovoga tjedna kako su trenutačno u tijeku pregovori s tri komercijalna partnera za prvo lansiranje nove rakete poznate pod nazivom Starship (ranije BFR). Ova raketa trenutačno je još u ranoj fazi razvoja, a SpaceX je izradio tek prototip "hoppera" (na naslovnoj slici) kojim testira mogućnosti polijetanja i slijetanja novog koncepta.

Ako se, pak, ostvare planovi ove ambiciozne svemirske kompanije, Starship bi već 2021. godine trebao odraditi prvu komercijalnu misiju i u orbitu lansirati komunikacijske satelite – sva tri partnera s kojima se, naime, o tome pregovara su telekomi. Dakako, prije prvog komercijalnog lansiranja bit će potrebno obaviti i nekoliko pokusnih "praznih" letova kako bi se ispitale mogućnosti i sigurnost letjelice.

Raketa Starship zamišljena je kao u potpunosti višestruko iskoristiva, s vrlo kratkim vremenom koje je potrebno za pripremu između dva leta. Jednom kad bude završena bit će to najmoćnija raketa na svijetu, snažnija od Falcona Heavy. U nisku orbitu trebala bi biti u mogućnosti ponijeti i do 100 tona tereta, a u geostacionarnu transfernu orbitu oko 20 tona. Osim toga, Starship bi trebao moći poslužiti za putovanje na Mjesec ili Mars, te za siguran povratak na Zemlju.