Tko je probušio rupu na kapsuli ISS-a?

Ruski kozmonauti koji su prije nekoliko tjedana pregledali kapsulu na Međunarodnoj svemirskoj postaji zaključili su kako u kolovozu ove godine otkrivena rupa nastala iznutra

Sandro Vrbanus subota, 29. prosinca 2018. u 18:00

Ako ste krajem kolovoza i početkom rujna pratili vijesti s Međunarodne svemirske postaje, onda se sigurno sjećate da je kapsula Soyuz MS-09, tada priključena na ISS, u jednom trenutku počela ispuštati zrak. Brzom reakcijom posade otkrivena je malena rupa na oplati kapsule koja je ubrzo i zakrpana na tradicionalni način – ljepljivom trakom i masom za brtvljenje. Isprva se mislilo kako je riječ o napuklini nastaloj udarom mikrometeoroida, no detaljna inspekcija pokazala je da je rupa vrlo vjerojatno posljedica ljudske aktivnosti, tj. bušenja oplate iznutra.

12. ovog mjeseca ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Oleg Kononenko obavili su svemirsku šetnju pri čemu im je jedan od zadataka bio provjeriti stanje upravo te "probušene" kapsule. Tom su prilikom otvorili vanjsku oplatu na mjestu gdje je pronađena rupa kako bi vidjeli ima li dodatnih oštećenja na kapsuli kojom se kozmonauti moraju vratiti na Zemlju. Prikupili su uzorke i obavili inspekciju, a prošloga tjedna Prokopjev se s dvoje kolega tom kapsulom sigurno vratio kući i održao konferenciju za medije.

Netko se zaigrao s bušilicom?
Netko se zaigrao s bušilicom?

Naravno da su novinari ispitivali o rupi na ISS-u, pa su kozmonauti potvrdili ono što je njihova agencija Roscosmos tvrdila od rujna. Putnička kapsula Soyuz nije bila pogođena djelićem svemirskog otpada ili meteorita izvana, već je rupu netko – namjerno ili ne – izbušio iznutra. "Sada je na istražiteljima da odrede kada je rupa nastala", napomenuo je Prokopjev, te dodao kako je mogućnost da je sabotažu pokušao netko od posade gotovo pa isključena.

Iako curenje zraka kroz ovu rupu nije ugrozilo ISS i njegovu posadu, iznimno je bitno otkriti kada je, gdje, i možda najvažnije – zašto – netko izbušio oplatu putničke kapsule. Ako je riječ o sabotaži onda ruski svemirski program ima velik sigurnosni problem koji može ugroziti buduće misije. Rupa je mogla nastati pri izradi ili pripremi kapsule za lansiranje, ali i, manje vjerojatno, u orbiti. U svakom će slučaju Roscosmos obaviti detaljnu istragu sada kada im je kapsula pri ruci.