Virgin Galactic obavio prvi komercijalni svemirski izlet

Šesti svemirski let raketoplana Virgin Galactica VSS Unity bio je i prvi pravi komercijalni let, na kojem su bili putnici s plaćenim kartama. Bila su to trojica Talijana s posebnim zadacima

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. lipnja 2023. u 18:45

Nakon dugogodišnjih priprema, odgoda i promjena planova, Virgin Galactic napokon je pokrenuo svoj komercijalni program svemirskih letova za putnike koji su za to platili kartu. Na šestom letu njihove svemirske letjelice sudjelovala su i prva tri svemirska putnika nepovezana s kompanijom Richarda Bransona, pa je time i službeno započelo razdoblje pružanja usluga za potencijalne svemirske turiste u Virgin Galacticu.

Povijesni let

Let Galactic 01 ugostio je dvojicu stručnjaka iz Ratnog zrakoplovstva Italije, Waltera Villadeija i Angela Landolfija, potom Pantaleonea Carluccija iz talijanskog Nacionalnog istraživačkog vijeća te jednog stručnjaka Virgin Galactica, instruktora astronauta Colina Benneta. Osim što su se donekle zabavili u kratkom vremenu bestežinskog stanja te imali priliku vidjeti Zemlju s visine od 85 kilometara, putnici na ovom letu obavili su i 13 znanstvenih eksperimenata povezanih s termodinamikom fluida i razvojem održivih materijala u uvjetima mikrogravitacije.

Talijani su na rubu svemira razvili i svoju trobojnicu
Talijani su na rubu svemira razvili i svoju trobojnicu

Cijeli je današnji let prošao prema planu – od polijetanja pod trupom letjelice VMS Eve, preko penjanja do 15 kilometara visine uz njezinu pomoć, pa sve do odvajanja i postizanja bestežinskog stanja na visini od 85 kilometara. Nakon toga, letjelica VSS Unity glatko se i bez problema spustila natrag na tlo, na pistu svemirske luke Spaceport America u Novom Meksiku, odakle je i poletjela.

Uspjeh ovog leta vjerojatno znači i da će Virgin Galactic sada nastaviti s redovnim komercijalnim letovima, za koje su već navodno prodali 700-tinjak karata, po cijenama od 250 do 450 tisuća dolara. Potencijalni svemirski turisti na to čekaju već godinama.

Posada leta Galactic 01
Posada leta Galactic 01