Američki borbeni dron prvi puta lansirao drugog, manjeg drona

Testiranje jeftinih bespilotnih letjelica visokih performansi u Ratnom zrakoplovstvu SAD-a prošlog je mjeseca načinilo još jedan korak naprijed, u smjeru automatizacije vojnih borbenih operacija

Sandro Vrbanus utorak, 6. travnja 2021. u 19:00

U sklopu testiranja novog američkog vojnog drona XQ-58A Valkyrie 26. je ožujka obavljen test u kojem je ova bespilotna letjelica iz svojeg tovarnog prostora lansirala – drugu, manju bespilotnu letjelicu. Dron Valkyrie proizvela je kompanija Kratos Unmanned Aerial Systems u sklopu programa razvoja jeftinih (i "jednokratnih") ali tehnološki naprednih letjelica. Program provodi istraživački laboratorij Ratnog zrakoplovstva SAD-a, Air Force Research Laboratory.

Ovaj se dron testira u pokusnim letovima još od prvoga, obavljenoga 5. ožujka 2019. godine. Prošloga je mjeseca Valkyrie poletio na svoj šesti pokusni let iz zračne baze Wright-Patterson u saveznoj državi Ohio. Pritom je prvi puta testirana i njegova sposobnost lansiranja drugog, manjeg drona smještenog u tovarnom prostoru unutar trupa letjelice.

Automatizacija borbenih misija

Tom prilikom uspješno je iz trupa XQ-58A Valkyriea lansiran maleni bespilotni sustav ALTIUS-600, proizvođača Area-I. Riječ je o višenamjenskom dronu koji se može lansirati iz zraka, s tla ili broda, a ovo je prvi puta da ga se lansiralo uz pomoć druge bespilotne letjelice.

Nakon uspješnog testa Valkyrie je obavio još nekoliko zadanih mu zadaća u zraku. Osim što je prvi puta otvarao vrata prostora za teret i naoružanje u letu, novi američki dron je tijekom ovog testa letio na većoj visini i većim brzinama nego u ranijim pokusnim letovima, poručili su iz Ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Automatizacija borbenih zračnih misija i korištenje bespilotnih letjelica strateške su odrednice svih grana Oružanih snaga SAD-a koje tako žele pokazati svoju nadmoć, ali i obavljati riskantne misije bez velikog rizika za pilote. U tom smjeru ide i projekt Sykborg, kao i razvoj Boeingovog Loyal Wingmana, a kako vidimo, i Kratosovog drona Valkyrie.