Facebook će i dalje dozvoljavati političarima da lažu u oglasima

U svojoj objavi o povećanju transparentnosti i kontrole političkih oglasa Facebook je potvrdio da u njih da ne misli uvesti provjeru činjenica kakva je na snazi za neke druge objave

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 06:00

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za predsjedničke izbore koji će se održati u studenome ove godine. S obzirom na to koliko su digitalne platforme bile značajne u izborima 2016. godine, i kako su propagirale lažne vijesti i druge sadržaje kojima se manipuliralo glasačima, sve su oči uperene u društvene mreže i medije, i ono što će oni učiniti kako bi se slična situacija ovoga puta spriječila.

Twitter je tako nedavno zabranio apsolutno svaki oblik političkog oglašavanja, a Google je ograničio granulaciju kod ciljanih političkih oglasa i onemogućio vrlo precizno plasiranje istih određenim skupinama ljudi. Facebook sada objavljuje kako će povećati transparentnost i omogućiti korisnicima više kontrole nad oglasima koji im se prikazuju.

No, ono što je bilo glavno pitanje – objava lažnih vijesti – političare i dalje neće tangirati. Oni će i dalje smjeti u svojim oglasima na Facebooku lagati, a društvena će mreža njihove oglase prihvaćati bez obzira govori li se u njima istina ili ne.

Političari lažovi – dobrodošli

Fact-checkeri koji već provjeravaju istinitost objava i vijesti na Facebooku neće to isto raditi i za političke oglase. Isto tako onima koji plaćaju te oglase bit će dozvoljeno ciljati skupine korisnika kako  god zažele. Facebook smatra da privatne kompanije ne bi smjele utjecati na izborne procese pa su stoga zauzeli stav u kojem će se najmanje miješati u političku komunikaciju.

Kad je riječ o istinitosti oglasa, kažu kako se pouzdaju u zakonodavstvo SAD-a, Europske unije i drugih država da reguliraju ta pitanja. Jedino što će oni poduzimati jest provjera da se u oglasima ne koristi govor mržnje, zastrašivanja ili drugi maliciozni sadržaji koji su u suprotnosti s njihovim pravilima. Laži će, pak, ostati dozvoljene, pa tko voli – nek' izvoli, Facebook će mu bez problema uzeti novac za propagiranje istih.