Novi službeni postupak Europske Komisije protiv Facebooka i Instagrama

U Komisiji pokreću novu istragu kako bi ocijenili je li Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, prekršila Akt o digitalnim uslugama u smislu suzbijanja širenja dezinformacija te ilegalnog sadržaja

Sandro Vrbanus srijeda, 1. svibnja 2024. u 17:00

Vrlo je aktivno ovih dana u Europskoj Komisiji, posebice onom njezinom dijelu koji se bavi provedbom "digitalnih" propisa za velike internetske kompanije. Nakon istraga protiv TikToka, Sheina, Applea i Microsofta, sada je na red ponovno došla i Meta, kao vlasnik Facebooka i Instagrama. Europska komisija pokrenula je službeni postupak kako bi ocijenila krši li Meta Akt o digitalnim uslugama.

Pretpostavljene povrede pravila obuhvaćaju politike i prakse društva Meta, koje se odnose na obmanjujuće oglašavanje i politički sadržaj u njegovim službama. Odnose se i na nedostupnost učinkovitog građanskog diskursa u stvarnom vremenu i alata za praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament, s obzirom na to da Meta gasi svoj alat za nadzor nad takvim oglasima u stvarnom vremenu, bez odgovarajuće zamjene.

Nadalje, Komisija sumnja da mehanizam za označivanje nezakonitog sadržaja, pravna zaštita korisnika i interni mehanizmi za podnošenje pritužbi nisu u skladu sa zahtjevima Akta o digitalnim uslugama te da postoje nedostaci u pristupu Mete javno dostupnim podacima. Postupak je pokrenut nakon zaprimanja Metine preliminarne analize izvješća o procjeni rizika iz rujna 2023. i naknadne analize svih dostupnih podataka.

Postupak će se usredotočiti na nekoliko područja, koja obuhvaćaju obmanjujuće oglase i dezinformacije (čije širenje Facebook i Instagram nedovoljno suzbijaju), vidljivost političkog sadržaja (kojim se ne upravlja na propisani način), neučinkovit građanski nadzor, kao i mehanizam za označivanje nezakonitog sadržaja.

Nakon službenog pokretanja postupka Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacije, provođenjem razgovora ili inspekcija, a ovlaštena je i za poduzimanje daljnjih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti. Aktom o digitalnim uslugama nije utvrđen zakonski rok za okončanje službenog postupka.