Mogle bi pojeftiniti pretplate za Facebook i Instagram u EU

Meta predlaže europskim regulatorima sniženje cijene osnovne pretplate za pristup svojim društvenim mrežama bez reklama. Umjesto 9,99, cijena za jedan korisnički račun iznosit će 5,99 eura

Sandro Vrbanus utorak, 19. ožujka 2024. u 18:15

U Meti su, sjetit ćete se, uveli mogućnost plaćanja pretplate za Facebook i Instagram, kako bi se uskladili s novim europskim Aktom o digitalnim tržištima. Korisnici tih društvenih mreža s teritorija EU, Europskog ekonomskog područja i Švicarske od studenoga imaju izbor: ili će na njima kao i obično gledati ciljane oglase, ili će plaćati mjesečnu pretplatu.

40% jeftinije?

No, takav potez nije sasvim zadovoljio regulatore, koji smatraju da je postavljena cijena za zaštitu privatnosti previsoka. Stoga su u Meti ponudili kompromis – i dalje će provoditi istu politiku naplate za pristup bez reklama, a kako im zbog toga prihodi ne bi trpjeli, nastavit će naplaćivati "minimalnu moguću" cijenu.

Sukladno tome, osnovna cijena pretplate za jednu od navedenih društvenih mreža past će s dosadašnjih 9,99 na 5,99 eura mjesečno. Za svaki dodatni korisnički račun, povezan s onim osnovnim, bit će potrebno doplatiti 4, umjesto dosadašnjih 6 eura na mjesec. To je "najniža cijena koju se razumno može očekivati za uslugu te kvalitete", poručio je Metin odvjetnik na saslušanju pred Europskom komisijom.

O tome hoće li ovo pojeftinjenje stupiti na snagu, i kada, odlučit će regulator nadležan za poslovanje Mete u EU, irska Komisija za zaštitu podataka (DPC).