Redizajnirani Facebook s dark modeom dostupan svima

Najavljen još prošle godine na konferenciji F8, novi izgled Facebooka na desktopu sve je bliži iskustvu korištenja na mobilnim uređajima, a donosi i dugo očekivani tamni način rada

Sandro Vrbanus subota, 9. svibnja 2020. u 16:30

Ovoga tjedna je dugo najavljivani veliki redizajn Facebookovog korisničkog sučelja na desktopu postao dostupan korisnicima u cijelom svijetu. Prvi puta o ovom se potezu govorilo još na lanjskoj konferenciji F8, da bi u studenome postali poznati neki dodatni detalji. Tijekom ožujka Facebook je prelazak na novi dizajn omogućio samo onima koji su se za tu nadogradnju odlučili prijaviti na listu čekanja, a sada je mogu aktivirati svi.

U dva klika do novog izgleda
U dva klika do novog izgleda

Želite li i vi na desktopu imati novo iskustvo surfanja Facebookom, koje je sličnije onome na mobilnim uređajima, sve što trebate učiniti jest kliknuti na strelicu prema dolje u gornjem desnom uglu ekrana te odabrati opciju "Switch to new Facebook".

Osim pojednostavljivanja sučelja i promjene dizajna i rasporeda određenih elemenata i ikona, Facebook se sada diči i bržim učitavanjem nove stranice, modernijim izgledom, te općenito iskustvom korištenja koje bi trebalo biti prilagođeno preferencijama samih korisnika. Navigacija je također ponešto izmijenjena pa će i snalaženje na novom dizajnu zahtijevati ponešto privikavanja.

Dark mode i ostalo

Tamni način rada u kojem je pozadina Facebookove početne stranice crne, a tekst bijele boje, uključuje se jednim klikom u izborniku (istom onom gdje ste uključili i novi izgled). Cilj je smanjiti napor gledanja u blještavi ekran, posebice noću.

Kreiranje događaja (evenata), grupa, stranica i oglasa na Facebooku s novim je dizajnom također pojednostavljeno, a u kompaniji kažu kako će i dalje uvažavati sve povratne informacije na novi dizajn koje dobiju od svojih korisnika.

Za sada je prelazak na "novi Facebook" omogućen svima, ali nije obavezan. Očekuje se da će svi u potpunosti morati prihvatiti novi izgled u narednim mjesecima.