Američki ISP-ovi morat će blokirati stranice za ilegalni IPTV streaming

Prema tri presude u sličnim sudskim procesima, na američkom bi internetskom tržištu moglo doći do velike promjene – svi pružatelji usluga morat će, naime, dinamički blokirati ilegalne servise

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. svibnja 2022. u 15:44

Proteklih dana u SAD-u su donesene tri neovisne sudske presude u slučajevima kršenja autorskih prava putem ilegalnog internetskog IPTV streaminga. U svim tim parnicama pobjedu su odnijeli tužitelji, tj. nositelji autorskih prava na razne filmske i televizijske sadržaje, prenosi TorrentFreak, a ukupna odšteta koju je sud odredio da ima biti plaćena oštećenim stranama iznosi 23 milijuna dolara.

Velik udarac IPTV piratima

Takve presude nisu neka novost u američkom pravnom sustavu, no ono što se sada izdvaja kao presedan, jest dodatak koji stoji u svima njima. Naime, suci su u presudama naveli i kako će pružatelji internetskih usluga u SAD-u biti obvezni blokirati pristup web stranicama protiv kojih je presuda donesena. K tome, morat će dinamički prilagođavati svoje filtere i blokirati sve buduće piratske IPTV stranice koje optuženi budu pokretali u budućnosti.

Za ovo blokiranje američki će ISP-ovi, kao što su T-Mobile, Verizon i AT&T, koristiti sva dostupna im tehnološka sredstva, kažu sudovi. U tom blokiranju sve obuhvaćene adrese, kao i one koje se naknadno pojave, morat će biti tretirane tako da im se ne može pristupiti. Korisnike koji to pokušaju morat će se preko DNS-ova pružatelja usluga preusmjeravati na stranicu koju kontrolira tužitelj – a na njoj obično piše kako je domena blokirana zbog povrede autorskih prava.

Primjer blokirane stranice
Primjer blokirane stranice

Prvi je ovo puta da pravosudni sustav SAD-a zadaje ovakav udarac osuđenim kršiteljima autorskih prava, iako zakonska podloga za takvo blokiranje stranica postoji već desetak godina.