Kinezi potpuno blokirali WhatsApp

Putujete li u Kinu, morate znati da vrlo vjerojatno nećete s najbližima moći u kontaktu ostati putem bilo koje Facebookove aplikacije

Sandro Vrbanus utorak, 26. rujna 2017. u 08:56

Ljetos su korisnici u Kini primijetili da su tamošnji cenzori krenuli u borbu protiv WhatsAppa, nadograđujući svoj veliki vatrozid tako da blokira slanje slika i video isječaka. Ova je blokada bila povremena, a sada je, pak, prema najnovijim informacijama s Dalekog Istoka, WhatsApp u Kini postalo nemoguće koristiti za komunikaciju.

Veliki kineski vatrozid je, naime, nedavno nadograđen tako da blokira protokol NoiseSocket kojim se u WhatsAppu šalju tekstualne poruke. Za ovakvo je blokiranje bilo potrebno nešto više vremena nego što je to kineskim cenzorima trebalo da zaustave komunikaciju putem HTTPS/TLS protokola kojim se razmjenjuju multimedijski sadržaji.

Kineskim vlastima WhatsApp je, kao dio Facebooka, već neko vrijeme trn u oku. Od ranije su u toj zemlji zabranjene brojne društvene mreže i zapadni servisi, među kojima se sada nalazi, uz Facebook i Instagram, još jedna aplikacija istog vlasnika. Analitičari smatraju da je jedan od povoda za ovaj potez i nadolazeći nacionalni kongres vladajuće Komunističke partije, pa vlasti žele smanjiti mogućnost da građani međusobno komuniciraju kanalima koji su od prisluškivanja zaštićeni enkripcijom.