Na portalu e-Građani sada je dostupno već stotinu usluga

Na portalu e-Građani od ovog je tjedna je dostupna već stota usluga, namijenjena građanima i poduzetnicima, "Jedinstvena informacijska točka – Sustav katastra infrastrukture"

Sandro Vrbanus subota, 8. siječnja 2022. u 16:20

Na jedinstvenom državnom portalu za elektroničke usluge, e-Građani, danas je registrirano više od 1,57 milijuna građana Republike Hrvatske. Njihov se broj u protekloj godini povećao za gotovo 25%, na što je značajan utjecaj imao prvi online popis stanovništva. Isto tako, putem e-Građana mogu se dobiti i sve više korištene EU digitalne COVID potvrde, pa je i to sigurno privuklo veći broj novih korisnika da se registriraju na portal.

100 dostupnih usluga

Ovoga tjedna objavljeno je kako je putem portala e-Građani sada dostupno stotinu različitih usluga. Jubilarnu stotu uslugu tamo je aktivirala Državna geodetska uprava, a ona omogućava predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured, pretraživanje, zaprimanje i distribuciju obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima te izvoz obavijesti vlasnicima/upraviteljima infrastrukture za objavu na njihovim mrežnim stranicama.

Od svih danas dostupnoih uslugana portalu e-Građani, najčešće korištene usluge su:

  • EU digitalna COVID potvrda,
  • e-Matične knjige,
  • e-Usluge MUP-a,
  • e-Porezna,
  • e-Dnevnik za roditelje,
  • i Portal zdravlja.

Usluge ovog portala su korištene gotovo 81 milijun puta, a samo u 2021. godini više od 33,5 milijuna puta. Prošla godina bila je i rekordna po broju novih korisnika. Na e-Građane se registriralo 379.626 građana, odmah iza pandemijske 2020. godine, kada je tamo registrirano 380.870 novih korisnika.