Igranje video igara povezano s boljim mentalnim zdravljem

Najnovija studija s Oxforda pokazala je pozitivnu korelaciju vremena provedenog uz igranje video igara i mentalnog zdravlja, pri čemu su oni koji su uživali u igranju imali najpozitivnija emotivna stanja

Sandro Vrbanus utorak, 17. studenog 2020. u 15:00

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford objavili su studiju koja dovodi video igre u vezu s mentalnim zdravljem igrača, a njihovo istraživanje pokazalo je da je korelacija pozitivna – vrijeme provedeno u igranju povezano je s pozitivnijim mentalnim stanjem pojedinaca. Ova studija je, kažu, prva ovog tipa na kojoj su istraživači surađivali izravno s proizvođačima igara (Electronic Arts i Nintendo), pa su umjesto procjene ispitanika o vremenu provedenom u igranju iskoristili stvarne podatke. Tako su dobiveni objektivni podaci o količini igranja, čineći studiju kvalitetnijom.

Užitak u igranju je vrlo bitan

Analizirano je vrijeme koje su ispitanici proveli igrajući dva naslova, Plants vs Zombies: Battle for Neighborville te Animal Crossing: New Horizons. Rezultati su pokazali da se oni koji su igrali ove igre osjećaju kompetentnijima te imaju bolje društvene veze s okolinom i drugim igračima – što pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Najviše su se pozitivno o mentalnom stanju izjasnili igrači koji su tijekom igranja uživali, pa znanstvenici zaključuju da su pozitivne emocije u igranju više doprinijele boljem mentalnom zdravlju od količine vremena odvojenog za tu aktivnost. U istraživanju je sudjelovalo 3.274 igrača kojima su praćene navike igranja, a potom ih se ispitivalo o iskustvima, osjećajima i mentalnom stanju.

Istraživači koji stoje iza ove studije kažu da bi se njihovi podaci i buduće slične studije, koje uključuju i stvarne podatke o igranju, trebali koristiti prilikom donošenja novih regulativa i preporuka za igranje, kao i prilikom određivanja što predstavlja ovisnost, a što ne.

Procjene utjecaja igranja na mentalno zdravlje trebale bi se donositi na temelju objektivnih studija poput ove, kakvih do sada nije bilo, poručuju s Oxforda, te najavljuju daljnji rad na sličnim istraživanjima.