Sve o konačnoj dominaciji OLED-a u svijetu televizora saznat ćete u novom Bugu

Uz pregled ponude i tehnoloških rješenja vodećih proizvođača televizora, u novom Bugu možete pročitati na desetke recenzija svakovrsnog hardvera, osvrt eksperta za energetiku na budućnost nuklearnih elektrana te pregled najboljeg besplatnog softvera u Microsoft Storeu

Miro Rosandić srijeda, 31. kolovoza 2022. u 06:00

Ako već nemate neki noviji televizor, vjerojatno ćete u idućih mjesec-dva poželjeti obnoviti se i uhvatiti korak s novotarijama koje nam nude vodeći proizvođači.

Naime, u studenome i prosincu, održat će se, po mnogo čemu, neobično Svjetsko prvenstvo u nogometu. U prvom redu, sam termin je presedan – oduvijek su se prvenstva održavala u lipnju ili srpnju. Jasno je da bi ljetni termin u Kataru bio pogibeljan (premda se u početku razmatrala mogućnost izgradnje stadiona na kojima bi bila klimatizirana i sama igrališta, no odustalo se od te sulude avanture), pa je nakon konačne potvrde o dobivanju domaćinstva (uz niz koruptivnih afera), dogovoren i "revolucionarni" kasnojesenji termin. Koliko god odabir Katara za domaćina pratile brojne kontroverze, taj termin odigravanja mogao bi biti iznimno zanimljiv.

Nogomet je vrlo veliki biznis, i sve dosad, ljetno održavanje prvenstva bilo je podređeno klupskim natjecanjima koja u većini zemalja pauziraju tijekom ljeta. Posljedica je bila ta da bi na prvenstva dolazili vrlo iscrpljeni igrači, koji su upravo odigrali napornu sezonu, a tek onda bi morali nastupati za reprezentaciju u nizu zahtjevnih utakmica. Sada se SP održava usred klupske sezone (čak će i grupna faza Lige prvaka završiti mjesec dana ranije, negoli je to uobičajeno), pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će nam to nogomet ponuditi.

Ovo je ujedno i posljednje "elitno" Svjetsko prvenstvo, na kojem će nastupiti 32 reprezentacije (među njima i naša), već od sljedećeg SP-a, 2026. godine, na završnom turniru sudjelovat će 48 momčadi. Odlazak u Katar moći će si priuštiti tek rijetki jer su troškovi iznimno visoki, tako da će velika većina nas, sve pratiti u televizijskom prijenosu.

Ukoliko vas nogomet uopće ne zanima, svejedno su novi televizori zanimljiva tema i za vas - recimo, zanimljivo je da skoro svi proizvođači sada nude i OLED TV modele manje dijagonale, pogodne za korištenje u ulozi PC monitora.

Tko i što točno nudi, saznat ćete iz naše ovomjesečne teme broja. Davor je temu osmislio tako da vas detaljno upozna sa svim specifičnostima koje krase pojedine proizvođače, kako biste na temelju toga, i sami mogli odlučiti koji bi model konkretno  odgovarao vašim potrebama.

Ovaj mjesec nemamo neki veliki usporedni test, što, pak, znači da imamo – jako puno pojedinačnih recenzija. Kako za pojedinačne testove probiremo uređaje koje ćemo opisivati, ciljajući unaprijed na one zanimljivije, dogodilo se da je puno njih dobilo preporuku recenzenta, pa ću ih sada redom pobrojati: memorijski moduli koji dolaze u paru Kingston Fury Beast DDR5-6000 2 x 16 GB; ventilatori za zahtjevnije slagače stolnih konfiguracija Be Quiet! Silent Wings 4 i Silent Wings Pro 4; legendarni hladnjak procesora Noctua NH-D12L; šareno rješenje za istu namjenu Arctic Freezer 50 A-RGB; vrhunski monitor za one koji vole nešto manje dimenzije LC Power LC-M25-FHD-144; bežična mehanička tipkovnica s pristupačnom cijenom Cooler Master CK721; rješenje za brzo i jednostavno streamanje glazbe preko bilo kojeg audiosustava Argon Audio Stream 2 MkII: kandidat za najbolje bežične naglavne slušalice na tržištu, novodizajnirani Sennheiser Momentum 4 Wireless; vrhunski ultrakompaktni DAC s pojačalom za slušalice iFi Audio GO bar; ako vam je igranje na mobitelu najomiljenija aktivnost, svakako bacite pogleda na Asus ROG Phone 6 Pro; i na kraju – rješenje za videonadzor bez struje i lokalne mreže Reolink Go PT Plus.

Još bih istaknuo da nakon jako dugo vremena imamo i savjetodavni tekst za korisnike MacOS-a, zanimljiv tehnički dublji osvrt na nadolazeći Ethereum 2.0, te opet novi opsežni prilog o nuklearkama, našeg dobrog starog suradnika, energetičara Zdenka Šimića.

Svi imamo na svojim Windows računalima sistemski podržan pristup Microsoft Storeu, ali u praksi dosta malo nas koristi tu trgovinu aplikacijama, pa smo zato priredili pregled najboljih besplatnih stvari koje možete tamo pronaći. Uz taj pregled autor Matija Gračanin je dao nekoliko korisnih savjeta, među kojima bih izdvojio upute - kako izravno, preko Microsoft Storea, na Windwsima 11 instalirati Ubunut!

Novi broj Buga od danas je dostupan na svim kioscima, kao i u digitalnoj verziji na našim stranicama, a ovdje možete pogledati kompletan sadržaj broja 358.