Raspberry Pi dobio kameru s izmjenjivim objektivima

Najpopularnije hobističko mini računalo u svijetu od sada je moguće nadograditi modulom koji uključuje 12,3-megapikselnu kameru te čak i dodatne objektive

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. svibnja 2020. u 07:00

Hobisti koji žele spojiti svoju strast za računalima i fotografijom od sada to mogu učiniti na jedan novi način, uz pomoć mini računala Raspberry Pi. Ovaj popularni hobistički uređaj dobio je novu službenu hardversku nadogradnju u vidu modula s kamerom i mogućnošću zamjene objektiva na njoj. Modul donosi senzor rezolucije 12,3 megapiksela i dijagonale 7,9 milimetara koji je proizveo Sony, a na njega se mogu staviti objektivi standardniih "mounta" C i CS.

Pomalo smiješno, ali sada sasvim izvedivo!
Pomalo smiješno, ali sada sasvim izvedivo!

Nije ovo prvi puta, naravno, da Raspberry Pi ima dodatak s kamerom, no prvi je puta da je ona ovako kvalitetna i svestrana. Prva kamera za ovo računalo pojavila se još 2013. godine, a posljednja verzija, ona iz 2016. imala je također Sonyjev 8-megapikselni senzor. Prodana je, kažu iz Zaklade Raspberry Pi, u 1,7 milijuna primjeraka, potvrđujući popularnost ovakvih dodataka.

Sve kamere do sada imale su leće s fiksnim fokusom, pa je najveća novost kod nove kamere, nazvane Raspberry Pi High Quality Camera, upravo mogućnost izmjene objektiva.

Novi modul kamere može se postaviti i na stativ uz pomoć ugrađenog standardnog navoja s donje strane. High Quality Camera kompatibilna je sa svim modelima ovog mini računala, od verzije Raspberry Pi 1 Model B na ovamo.

Osnovna cijena kamere je 50 dolara, a u ponudi su i originalni objektivi. Onaj 6-milimetarski košta 25, a 16-milimetarski 50 dolara. Oba su, dakle, prilično širokog kuta čiji je efekt donekle umanjen činjenicom da je senzor prilično malen. Primjere fotografija objavili su na svojim stranicama na kojima najavljuju i početak prodaje novog modula.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi