Raspberry Pi dobio kameru s izmjenjivim objektivima

Najpopularnije hobističko mini računalo u svijetu od sada je moguće nadograditi modulom koji uključuje 12,3-megapikselnu kameru te čak i dodatne objektive

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. svibnja 2020. u 07:00

Hobisti koji žele spojiti svoju strast za računalima i fotografijom od sada to mogu učiniti na jedan novi način, uz pomoć mini računala Raspberry Pi. Ovaj popularni hobistički uređaj dobio je novu službenu hardversku nadogradnju u vidu modula s kamerom i mogućnošću zamjene objektiva na njoj. Modul donosi senzor rezolucije 12,3 megapiksela i dijagonale 7,9 milimetara koji je proizveo Sony, a na njega se mogu staviti objektivi standardniih "mounta" C i CS.

Pomalo smiješno, ali sada sasvim izvedivo!
Pomalo smiješno, ali sada sasvim izvedivo!

Nije ovo prvi puta, naravno, da Raspberry Pi ima dodatak s kamerom, no prvi je puta da je ona ovako kvalitetna i svestrana. Prva kamera za ovo računalo pojavila se još 2013. godine, a posljednja verzija, ona iz 2016. imala je također Sonyjev 8-megapikselni senzor. Prodana je, kažu iz Zaklade Raspberry Pi, u 1,7 milijuna primjeraka, potvrđujući popularnost ovakvih dodataka.

Sve kamere do sada imale su leće s fiksnim fokusom, pa je najveća novost kod nove kamere, nazvane Raspberry Pi High Quality Camera, upravo mogućnost izmjene objektiva.

Novi modul kamere može se postaviti i na stativ uz pomoć ugrađenog standardnog navoja s donje strane. High Quality Camera kompatibilna je sa svim modelima ovog mini računala, od verzije Raspberry Pi 1 Model B na ovamo.

Osnovna cijena kamere je 50 dolara, a u ponudi su i originalni objektivi. Onaj 6-milimetarski košta 25, a 16-milimetarski 50 dolara. Oba su, dakle, prilično širokog kuta čiji je efekt donekle umanjen činjenicom da je senzor prilično malen. Primjere fotografija objavili su na svojim stranicama na kojima najavljuju i početak prodaje novog modula.