Meta i EU postigli dogovor: WhatsApp će morati biti transparentniji oko uvjeta korištenja

WhatsApp će se, s novim dogovorom, morati u potpunosti pridržavati pravila EU-a, bolje informirati korisnike i poštivati njihove odluke o ažuriranjima ugovora, ali i ne dijeliti podatke s Facebookom

Sandro Vrbanus utorak, 7. ožujka 2023. u 12:23

Trakavica oko WhatsAppa, njihovih novih uvjeta korištenja i dijeljenja podataka s drugim društvenim mrežama u vlasništvu Mete, napokon je okončana, barem kada je riječ o Europskoj uniji. Meta je, nakon gotovo dvije godine, postigla dogovor s tijelima EU-a za zaštitu potrošača i Europskom komisijom, kojim će pitanje transparentnosti i poštivanja pravila biti zaključeno na obostrano zadovoljstvo.

WhatsApp se obvezao povećati transparentnost pri promjenama uvjeta pružanja usluge. Korisnicima će to olakšati odbijanje njihovih ažuriranja, koja ne žele instalirati. U tom slučaju će im kompanija morati objasniti kada takvo odbijanje dovodi do nemogućnosti daljnjeg korištenja njihovih usluga. WhatsApp je potvrdio i da se osobni podaci korisnika ne dijele s trećim osobama ili drugim društvima koja su dio društva Meta (uključujući Facebook) u svrhe oglašavanja – što je bio jedan od najvećih prigovora novim uvjetima pružanja usluga, kada su ona stupila na snagu, u proljeće 2021. godine.

Za sva buduća ažuriranja svoje politike korištenja WhatsApp je pristao:

  • objasniti koje se promjene odnose na ugovore korisnika i na koji način utječu na njihova prava,
  • osigurati da mogućnost odbijanja ažuriranih uvjeta pružanja usluge bude jednako vidljiva kao i mogućnost prihvaćanja,
  • osigurati da se obavijesti o ažuriranju mogu zanemariti ili da se provjere ažuriranja mogu odgoditi, poštovati odluke korisnika i odustati od opetovanog slanja obavijesti.

Europska Mreža za suradnju u području zaštite potrošača (CPC) aktivno će pratiti kako WhatsApp provodi preuzete obveze u budućim ažuriranjima svoje poslovne strategije i, prema potrebi, osigurati usklađenost, uključujući mogućnost izricanja novčanih kazni, objavljeno je iz Europske komisije.

"Korisnici imaju pravo razumjeti"

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je: "Raduje me što se WhatsApp obvezao na promjene u poslovanju kako bi se uskladio s pravilima EU-a, odnosno na aktivno informiranje korisnika o svim promjenama ugovora, poštujući njihove odabire. Korisnici više neće morati odgovarati na pitanja svaki put kad otvore aplikaciju. Kako bi mogli odlučiti žele li nastaviti koristiti tu platformu, korisnici imaju pravo razumjeti na što pristaju i što točno taj odabir podrazumijeva."