Google navodno razvija vlastiti procesor za mobitele

Ove bi jeseni na tržište trebao biti lansiran Googleov mobitel Pixel 6, a prema nekim informacijama mogao bi biti zasnovan na njihovom vlastitom poluvodičkom SoC-u, kodnog imena Whitechapel

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. travnja 2021. u 06:15

Sljedeća generacija Googleovih mobitela iz serije Pixel trebala bi biti predstavljena ove jeseni. Ako se nastavi imenovanje Pixelovih serija kao do sada, očekuje nas vrlo vjerojatno model Pixel 6, a portal 9to5Google ekskluzivno doznaje da bi to trebala biti prva linija Pixela koja će biti zasnovana na Googleovom vlastitom procesoru.

Umjesto da se oslanjaju na Qualcomm i njihove popularne mobilne procesore linije Snapdragon, u Googleu su odlučili krenuti svojim putem, kao i Apple uostalom. Još prošle godine prvi čovjek kompanije Sundar Pichai bio je šturo najavio da će početi sve više ulagati u razvoj vlastitog hardvera, što su i tada mnogi protumačili kao ulazak u dizajn i proizvodnju vlastitih čipova.

Nove informacije sada govore da je već u pripremi Googleov prvi mobilni SoC, šifre GS101 (navodno kratica znači "Google Silicon") te kodnog naziva Whitechapel. Google ga navodno razvija u suradnji sa Samsungom, a trebao bi biti spreman za proizvodnju već ove godine – baš u vrijeme kada se očekuje lansiranje Pixela 6.

Očekuju se duže nadogradnje

Prema dostupnim informacijama, prvi Googleov procesor trebao bi imati 8 ARM jezgri – dvije tipa Cortex-A78, dvije tipa Cortex-A76 te četiri Cortex-A55 jezgre. Bit će tu i grafički podsustav ARM Mali GPU, a sve će biti proizvedeno u Samsungovim pogonima na 5-nanometarskoj tehnologiji. Prema karakteristikama očekuje se da će Whitechapel moći konkurirati srednjoj višoj klasi mobilnih procesora (poput serije Snapdragon 7).

Ono što bi Google dobio proizvodnjom vlastitih čipova jest veća kontrola nad ekosustavom i nadogradnjama drivera, jer više ne bi ovisio u Qualcommu. Samim time moglo bi se produžiti i vrijeme podrške koje će uređaji iz serije Pixel imati. Neki procjenjuju da bi kupci Pixela zasnovanih na Googleovom SoC-u mogli očekivati 5, umjesto dosadašnje 3 generacije nadogradnji Androida.

Slično kao i Apple s procesorom M1, i Google navodno planira svoja "Google Silicon" ARM rješenja s vremenom prebaciti i na prijenosna računala. To znači da bi i Chromebook u dogledno vrijeme mogao biti zasnovan na Googleovoj vlastitoj ARM arhitekturi.