Huawei ispred vremena, Nova 3 na VMallu i prije službenog eventa

Huawei se malčice požurio te je dopuštanjem prednaružbi preko VMalla ujedno otkrio sve bitne specifikacije mobitela Nova 3, čime ga je u neku ruku i predstavio javnosti

Stjepan Bilić srijeda, 11. srpnja 2018. u 13:34

Jučer smo vas izvijestili kako će se službeni event na kojemu će Huawei predstaviti mobitel Nova 3 održati 18. srpnja. No, unatoč tome što je Huawei sam odredio termin predstavljanja, dopuštanjem prednarudžbi preko internetske stranice vmall.com ujedno je i otkrio sve bitne specifikacije o uređaju čime ga je u neku ruku i predstavio javnosti.

Prema podacima i renderima dostupnim na vmallu, Nova 3 dizajnom sliči na P20 Lite, ali je iznutra bolje opremljen. Za početak tu je veći, 6,3-inčni zaslon razlučivosti 2.340 x 1.080 točaka što se poklapa sa ranijim predviđanjima vezano uz hardver.

No, iznenađenje dana je SoC. Iako se očekivalo kako će se Nova 3 temeljiti na Kirinu 659 ili možda čak na Kirinu 710, u konačnici Nova 3 je dobio Kirina 970, a s njim i Mali-G72 MP12 grafiku. Uređaj ima 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Za korisnike kojima početni podatkovni prostor nije dovoljan Huawei je osigurao podršku za memorijske kartice do kapaciteta 256 GB.

Nova 3 ima ukupno četiri kamere, sa svake strane po dvije. Sa stražnje strane postavljene su kamere od 16 MP i 24 MP, a s prednje kamere od 24 MP i 2 MP. Glasine vezano uz kapacitet baterije također su se pokazale točnima – 3.750 mAh.

Softversku stranu uređaja čini EMUI 8.2 koji se pak temelji na najnovijoj inačici Androida – 8.1 Oreo. Nova 3 dobio je i tvrtkin GPU Turbo mod te 3D QMojije kako bi se mogao bolje natjecati sa uređajima drugih proizvođača, a koji također podržavaju animirane likove. Inače, Huawei nije kopirao Apple, Oppo, Samsung i druge proizvođače, već je načinio originalni set vlastitih likova.

Dimenzije uređaja su 157 x 73,7 x 7,3 milimetara, a težina 166 grama. Nova 3 moći će se nabaviti u četiri boje kućišta – Black, Purple, Aqua Blue te Primrose Gold/Yellow. Huawei nam još samo ostaje dužan otkriti cijenu uređaja, sve drugo već je.