Oppo službeno predstavio mobitel sa selfie kamerom ispod ekrana

Velik korak ka svijetu u kojem mobiteli više neće imati notch za kameru učinio je kineski Oppo. Prema ranijim najavama, predstavili su selfie kameru skrivenu pod mini-LED zaslon

Sandro Vrbanus srijeda, 26. lipnja 2019. u 15:15

Prvi u svijetu mobitel sa selfie kamerom skrivenom ispod zaslona je iza ugla. Kako je i bilo najavljeno, predstavio ga je kineski proizvođač Oppo, i to na sajmu MWC 2019 u Šangaju. Ovaj mobitel bit će vrlo vjerojatno prekretnica na tržištu, i označit će trenutak nakon kojega će se mobiteli dijeliti na one sa i bez notcha.

Svoju tehnologiju Oppo naziva USC (Under Screen Camera). Kako smo već izvještavali s lica mjesta, mini-LED zaslon s nevidljivim otvorom za kameru proizveden je u pogonima kineske kompanije CSOT, inače u vlasništvu TCL-a. CSOT je jedan od najvećih svjetskih proizvođača panela za sve tipove ekrana, a u istraživanju i razvoju im radi preko 2.000 inženjera.

Oppo je njihov zaslon prvi uspješno integrirao u mobitel još nepoznatih karakteristika i imena – ali su željeli biti prvi koji će predstaviti potpuno funkcionalan koncept i time prestići rivala Xiaomi, koji radi na sličnom rješenju.

Kako to, kako to?

USC tehnologija kombinira mini-LED zaslon koji je na jednom svojem dijelu izrađen na prozirnoj podlozi. Ta regija ekrana prilikom snimanja selfija se gasi i otvara put za svjetlost koja prodire do leće i senzora kamere. Senzor je dodatno povećan, jednako kao i veličina piksela na njemu i otvor blende, sve kako bi se "uhvatilo" što više svjetla i smanjila mogućnost refrakcije od stakla koja bi mogla smanjiti kvalitetu slike.

Dodatno, Oppo koristi i softver za analizu snimljene slike kako bi je korigirao – i to da bi konačna fotografija izgledala kao da je snimljena normalnom selfie kamerom, preko koje nije inače smješten ekran. Tehnologija koju su ugradili u ovaj uređaj omogućit će, kažu, i snimanje selfija u portretnom načinu rada (sa zamućenom pozadinom), beauty modu sa zaglađivanjem kože, te s drugim uobičajenim filterima i dodacima.

Iz Oppoa ističu i dodatnu prednost ovakvog dizajna. Unibody kućište sada ima jedan otvor manje, pa je i otpornost na prašinu i vodu povećana. Prvi mobitel s ekranom koji u potpunosti prekriva prednju površinu, a iza sebe skriva kameru, bit će, poručuju, dostupan uskoro.