iOS 12 početkom kolovoza stigao do 90%

Apple je objavio ovomjesečni izvještaj vezano uz zastupljenost iOS platforme, još uvijek aktualna inačica, iOS 12, u zadnjih par mjeseci povećala je svoju zastupljenost sa 85% na 90%

Stjepan Bilić srijeda, 14. kolovoza 2019. u 06:00

Apple više-manje redovito objavljuje mjesečne izvještaje oko zastupljenosti pojedinih inačica mobilne platforme iOS. Ponekad zna i preskočiti koji mjesec, no to obično čini u slučaju kada u zadnjih 30 ili više dana nije bilo znatnijih promjena na „iOS“ ljestvici.

Prema ovomjesečnom izvještaju vidljivo je kako je iOS 12 nastavio povećavati svoju prednost nad starijim inačicama, iOS 11 i stariji. Naime, u svibanjskom izvještaju Apple je otkrio kako je iOS 12 dostigao zastupljenost od 85%, odnosno toliki je postotak mobilnih uređaja tvrtke Apple imalo instaliranu najnoviju inačicu mobilnog operacijskog sustava.

Sada, kojih tri mjeseca kasnije, iOS je uspio dobiti 5% novih korisnika i povećati svoju zastupljenost na 90%. Apple na svojim internetskim stranicama navodi kako je ovaj rezultat postignut zahvaljujući mobilnim uređajima koji su proizvedeni u zadnje četiri godine. Kada se u računicu uključe i modeli stari pet i više godina, tada je iOS 12 na 88%.

U oba slučaja iOS 11 ima jednaku zastupljenost – 7%, dok se starije inačice kreći između 3% i 5%, ovisno o starosti uređaja. Navedeni podaci datiraju od 6. kolovoza, a dobiveni su na temelju pristupa Appleovoj trgovini mobilnim aplikacijama – App Storeu.

S druge strane, Google i dalje šuti. Podsjetimo, nakon višemjesečne šutnje (zbog radova na sustavu za obradu podataka) i ne otkrivanja prihvaćenosti Androida Pie, Google je za vrijeme I/O 2019 konferencije objavio kako je Android Pie tek neznatno prešao 10%, točnije kako se nalazi na 10,4% aktivnih Android uređaja. Budući da je od prošle objave prošlo tri mjeseca za zaključiti je kako se zastupljenost Androida Pie u navedenom razdoblju i nije znatno povećala, što bi mu u konačnici moglo osigurati i titulu najlošije prihvaćene inačice Androida.