Krenuo Android 10 za Galaxy S9 i S9+

Samsung je krenuo s nadogradnjom Galaxy S9 serije pametnih telefona na najnoviju inačicu Android platforme – Android 10

Stjepan Bilić srijeda, 29. siječnja 2020. u 18:00

Krajem prošle godine Samsung je objavio popis pametnih telefona i tableta koje namjerava nadograditi na Android 10. Svoje mjesto na popisu našli su i flagshipi iz 2018. godine – Galaxy S9 te Galaxy S9+.

Podsjetimo, Samsung je naveo kako navedenu seriju namjerava nadograditi na najnoviju inačicu Android platforme tijekom siječnja 2020. godine. U međuvremenu Samsung je pustio par beta izdanja u opticaj kako bi korisnici beta programa mogli testirati nadogradnju i prijaviti ako naiđu na kakav bug.

Čini se kako je testiranju došao kraj te kako je Samsung zadovoljan kvalitetom svog rada. Naime, vlasnici telefona Galaxy S9 i Galaxy S9+ s njemačkog, nizozemskog i američkog tržišta počeli su 28. siječnja primati obavijesti kako je nadogradnja za njihove telefone spremna za preuzimanje.

Osim Androida 10, nadogradnja na telefone Galaxy S9 i Galaxy S9+ donosi i novu inačicu korisničkog sučelja One UI te sigurnosne ispravke za siječanj 2020. Također tu su i nove geste, snimač zaslona te poboljšana privatnost i kontrola obavijesti.

Nakon nadogradnje potrebno je posjetiti i Galaxy App trgovinu kako bi se nadogradile i aplikacije poput kalkulatora, Samsungovog Internet preglednika, Samsungove Health aplikacije i druge koje Samsung nadograđuje zasebno od operacijskog sustava.

Ovisno o telefonu kojeg posjedujete nadogradnja ima veličinu oko 1,8 i 2 GB. Korisnici koji ne mogu dočekati da i na njihove uređaje nadogradnja na Android 10 stigne redovnim putem, istu mogu uvijek instalirati i ručno, pomoću računala. Potrebni firmware možete pronaći na internetskoj stranici Sam Mobile.

NADOPUNA: Nadogradnja na Android 10 i One UI 2 od 29. siječnja 2020. u 11.00h dostupna je i na hrvatskom tržištu.