Preko 80 posto iPhonea koristi iOS 16

Prema podacima koje je Apple nedavno objavio, trenutno aktualni iOS 16 nalazi se na 81 posto svih iPhonea. S druge strane, najnoviju inačicu Androida koristi svega 12 posto uređaja

Matej Markovinović subota, 3. lipnja 2023. u 11:20
📷 Foto: Unsplash, William Hook
Foto: Unsplash, William Hook

Kada se govori o prednostima iPhonea, korisnici često znaju istaknuti bolju i bržu softversku podršku, prvenstveno zbog toga što iOS ne zahtijeva optimizaciju za velik broj uređaja. Iz tog razloga vjerojatno nije čudno da trenutno aktualni iOS 16 pogoni 81 posto iPhonea, a kad se samo gledaju mobiteli izašli u posljednje četiri godine, taj se postotak penje na čak 90 posto.

Prema podacima iz najnovije Appleove statistike za developere, 13 posto svih iPhonea još je na iOS-u 15, dok ih šest posto koristi ranije predstavljene inačice operativnog sustava.

Prikaz koliko iPhonea koristi trenutno aktualni iOS 16 u postotcima.  📷 Foto: Apple
Prikaz koliko iPhonea koristi trenutno aktualni iOS 16 u postotcima. Foto: Apple

Kad je, pak, riječ o iPadima, njih 71 posto koristi aktualni iPadOS 16, a kad se gledaju samo oni tableti predstavljeni u protekle četiri godine, brojka raste na 76 posto. Appleova statistika pokazuje da 20 posto svih iPada koristi iPadOS 15, a njih devet posto koriste starije verzije tvrtkinog operativnog sustava.

Prikaz koliko iPada koristi trenutno aktualni iPadOS 16 u postotcima.  📷 Foto: Apple
Prikaz koliko iPada koristi trenutno aktualni iPadOS 16 u postotcima. Foto: Apple

Ako se ovi podaci stave u širi kontekst i usporedi ih se s Androidom, vidljivo je da Apple uvjerljivo dominira u pogledu softverskih ažuriranja. Naime, Google je u travnju objavio statistiku distribucije Androida, koja pokazuje da svega 12 posto svih uređaja koristi njihovu najnoviju inačicu operativnog sustava, Android 13. Najpopularniji je Android 11 iz 2020. godine.