Odbačen dio optužnice protiv posrnulog "kripto kralja" Sama Bankman-Frieda

Američki su tužitelji odustali od optužbe za kršenje pravila o izbornom financiranju, pa će sada sudski proces protiv nekadašnjeg vlasnika kriptomjenjačnice FTX imati jednu, političku, točku manje

Sandro Vrbanus petak, 28. srpnja 2023. u 14:17

Krajem prošle godine raspala se do tada naizgled uspješna poslovna priča – zbog sumnjivih praksi, neodgovornog vođenja poslovanja i u konačnici vjerojatno i krađe, propalo je carstvo kriptomjenjačnice FTX. Njezin prvi čovjek, jednom ugledni poduzetnik proglašavan "kripto kraljem", Sam Bankman-Fried, uhićen je u prosincu na Bahamima, a suđenje, koje će započeti 2. listopada ove godine, nakon kratkotrajnog pritvora ipak čeka na slobodi.

Depolitizacija procesa

Ovoga tjedna njegov je pravni tim izvojevao jednu malenu pobjedu u velikom sudskom procesu. Bankman-Frieda tužitelji od veljače terete za više kaznenih djela, od nepravilnosti u poslovanju, preko prevare i pranja novca, pa sve do kršenja zakona o političkom financiranju.

Potonja točka sada je izbrisana iz optužnice – tužitelji su odustali od kaznenog progona zbog sumnjivih milijunskih donacija političkim strankama. Navodno je glavni razlog za to činjenica da su Bahami službeno potvrdili da ga nisu planirali izručiti SAD-u zbog te optužbe, pa je ovaj pravni manevar bio nužan kako bi se izbjegle dodatne komplikacije.Neki, pak, sumnjaju da je odustajanje od upravo ove točke optužnice rezultat izdašnih donacija – SBF je, naime, preko 90 milijuna dolara bio donirao političarima iz svih dijelova političkog spektra, većinom Demokratima.

Suđenje se čeka

Odluka bi mogla pojednostaviti sudski proces, odnosno smanjiti njegovo politiziranje, budući da sada više neće biti govora o tome kome je, kako i zbog čega FTX-ov šef donirao novac. Bankman-Frieda i dalje očekuje suđenje po sedam točaka optužnice za prevaru klijenata, ulagača i vjerovnika. Čeka ga i druga optužnica, prema kojoj će suđenje započeti sljedeće godine, a tiče se podmićivanja, urote i bankovne prevare međunarodnih razmjera.

Tužitelji su Bankman-Friedove malverzacije već prozvali "jednim od najvećih slučajeva financijske prevare u američkoj povijesti". Kada se zbroji sve što mu se stavlja na teret, a bude li proglašen krivim po svim inicijalnim točkama optužnice i dobije najstrože propisane kazne, Bankman-Fried bi mogao dobiti čak 115 godina zatvora. Bez točke koja se tiče političkih donacija, možda mu prijeti koja godina manje.