Mađarski telekomi predlažu da se protiv IPTV pirata bori – DDoS napadima

Kontroverzna metoda borbe protiv piratiziranja sadržaja predložena je u susjednoj nam Mađarskoj. Vlasnici prava na TV sadržaje tamo traže da se pirate napada hakerskim metodama

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. rujna 2022. u 14:20

Prema pisanju mađarskih medija, tamošnja udruga telekomunikacijskih i medijskih kompanija, MAKSZ, ima novu ideju kako se boriti protiv rastućeg problema IPTV piratstva. Prema njima, postojeće regulatorno okruženje ne daje im dovoljne alate i nije efikasno u borbi protiv kršenja autorskih prava. Čak i kada se time bave, nadležnima je to izuzetno teško i zahtijeva mnogo resursa, jer su pirati mnogobrojni, često mijenjaju IP adrese, pa ih je problematično dovoljno brzo identificirati, pa potom blokirati pristup do njihovih servera.

Hakeri protiv pirata

Stoga ovo udruženje predlaže prilično radikalnu opciju: legalne DDoS napade. DDoS (denial-of-service) napadi su distribuirani koordinirani napadi na servere koji na njima generiraju ogromne količine prometa, pa ih tako zagušenjem čine nedostupnima za normalno korištenje. Takvim se napadima obično služe hakeri uz pomoć mreža botova ili hakiranih računala, a ono što MAKSZ sada predlaže bilo bi u svojoj prirodi vrlo slično.

Kako bi se to učinilo, potrebno je osnovati organizaciju koja bi se time bavila, a nakon što bi dobila potrebna odobrenja lansirala bi DDoS napade prema piratskim serverima. To bi ih trebalo spriječiti u daljnjoj distribuciji ukradenoga sadržaja. Napadi bi se, kažu iz ovog udruženja, provodili samo s legalno prijavljenih IP adresa, kako bi se znalo da im je izvorište "legalno". Kako misle spriječiti pirate da blokiraju samo te adrese, i tako se obrane o "legalnog DDoS napada", nisu pojasnili.

Ono što dalje predlažu jest da se kretanje piratskih usluga prati, pa se potom redom ciljano napada svaka nova IP adresa na koju bi se usluga mogla preseliti. S vremenom će, smatraju, pirati odustati jer njihove usluge IPTV-a neće biti kvalitetne, pa samim time od njih neće moći zarađivati.

S njima se slaže i mađarska udruga elektroničkih medija (MEME), koja predstavlja nositelje autorskih prava za većinu domaćih televizijskih kanala. Najavili su da će započeti konzultacije na ovu temu i nastaviti se boriti protiv ilegalnog prikazivanja sadržaja.

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi