Talijanska policija razmontirala ilegalni IPTV servis s 900.000 korisnika

Velika policijska akcija u dvadesetak talijanskih gradova rezultirala je gašenjem piratskog IPTV servisa, čiji su vlasnici na ilegalnim pretplatama zarađivali milijune eura

Sandro Vrbanus petak, 11. studenog 2022. u 21:41

Piratski streaming servisi i IPTV "boxevi" koji se prodaju s već učitanim programima za ilegalno streamanje sadržaja, iznimno su popularni u Italiji. Prema jednom se istraživanju čak 23% Talijana povremeno koristi nekim oblikom ilegalnog servisa za gledanje TV programa. Među popularnijim su sadržajima sportski prijenosi, pa ne čudi da je tamošnja policija krenula u veliku akciju prije nadolazećeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Prema trenutačno dostupnim informacijama, ovoga petka u jutarnjim je satima pokrenuta akcija Gotha, s ciljem gašenja velike IPTV mreže. Racije su istodobno provedene u dvadesetak gradova diljem zemlje, a jedan po jedan server je zaplijenjen i ugašen. Izvješća kažu kako je u ovoj akciji "pao" ilegalni IPTV servis s čak 900 tisuća korisnika. Ime servisa za sada ne navode. Zaplijenjene su i internetske domene kojima su se pirati koristili.

Na udaru i pirati i gledatelji

Objavljene policijske snimke prikazuju očekivane prizore: hrpe prijemnika i dekodera signala, kojima su hvatani legalni TV kanale, pa dalje redistribuiranu putem piratskog servisa. Policija kaže da je ova mreža pokrivala 70% ilegalnog streaminga u toj zemlji. 70 ljudi je obuhvaćeno istragom, neki su i uhićeni te će, uz ilegalno distribuiranje sadržaja, odgovarati za pranje novca, prevare, krivotvorenje i razna druga povezana kaznena djela.

Istraga je utvrdila da su vlasnici ugašenog servisa zaradili oko 10 milijuna eura, a šteta načinjena vlasnicima prava za piratizirane sadržaje procijenjena je na 30 milijuna eura. Policija napominje da je za sada istragom obuhvaćena manja skupina koja je vodila cijelu operaciju, kao i preprodavači ilegalnih pretplata. No, nakon njih uslijedit će i identificiranje samih korisnika, jer prema talijanskim zakonima i oni koji gledaju sadržaje na ilegalan način mogu biti optuženi za "primanje i posjedovanje ukradene imovine". Gledateljima tako može biti izrečena novčana kazna u visini do 25.000 eura, ali i ona zatvorska.