Britancu koji je vodio ilegalni IPTV servis 16 mjeseci zatvora

Osim što je osuđen zbog ilegalne distribucije autorskim pravima zaštićenih sadržaja, ovaj je Britanac dobio i četiri mjeseca zatvora jer je – gledao vlastiti ilegalni stream sportskih događaja

Sandro Vrbanus petak, 9. srpnja 2021. u 12:45

Velika Britanija jedna je od europskih zemalja koje su najoštrije krenule u rat s ilegalnim IPTV servisima, posebice kad je riječ o vrlo profitabilnim sportskim televizijskim kanalima koje pirati na ovaj način distribuiraju. Engleska nogometna Premier liga posebno je aktivna u otkrivanju i prijavljivanju ilegalaca koji putem IPTV usluga pokušavaju prodavati prijenose njihovih utakmica, a to je rezultiralo i presudom objavljenom ovoga tjedna u Liverpoolu.

Tamo je izvjesni Paul Faulkner, pritisnut dokazima i tužbom, priznao da je vodio ilegalni IPTV servis te tako višestruko prekršio zakon i autorska prava na razne sadržaje. Njegova usluga TV Solutions navodno je prodavala pristup nogometnim utakmicama i drugim sportskim sadržajima putem društvenih mreža, čime si je on osigurao dodatni izvor prihoda. Nakon priznanja krivnje Faulkneru je određena kazna od ukupno 16 mjeseci zatvora.

Kažnjen i za gledanje

Dodatnu zanimljivost u ovom slučaju predstavlja i obrazloženje presude. Ona kaže kako je optuženik kriv ne samo za ilegalnu distribuciju sadržaja i zaradu od toga, već i za – gledanje vlastite usluge. Konzumiranjem sadržaja na ilegalan način Faulkner je, kažu, također prekršio zakon, a na temelju tog prijestupa dodijeljeno mu je 4, od ukupno 16, mjeseci zatvorske kazne.

Sudac je u ovom slučaju napomenuo kako je i ilegalno gledanje sadržaja, koji se inače plaća, također kazneno djelo – što je presuda koja bi vjerojatno trebala odvratiti sve potencijalne korisnike ilegalnih IPTV servisa od takvog načina kupovine televizijskog sadržaja. Da bi stvar bila gora po Faulknera, sud je njegove aktivnosti označio i kao "dugotrajnu sofisticiranu prevaru", a kao otegotnu okolnost uzeo je i činjenicu da je pokušao svoje radnje prikriti korištenjem VPN usluga.