Sam Bankman-Fried pristao na izručenje SAD-u

Posrnuli "kralj kripta" i osnivač propale kriptomjenjačnice FTX uhićen je prošloga tjedna na Bahamima, nalazi se u tamošnjem zatvoru, a na prvom je saslušanju pristao biti izučen svojoj zemlji

Sandro Vrbanus utorak, 20. prosinca 2022. u 09:52

Prije tjedan dana na Bahamima je uhićen Sam Bankman-Fried, osnivač propale kriptomjenjačnice FTX, pod optužbama za prevare, pronevjere novca, zločinačko udruživanje, kršenje pravila o predizbornom financiranju i još nekoliko kriminalnih djela. Kada je optužnica otvorena, postalo je jasno kako mu u SAD-u, odakle je nalog za uhićenje i stigao, prijeti čak do 115 godina zatvora u, po njega, najgorem slučaju.

Želi se iskupiti

Nekada kriptomilijarder, a danas pritvorenik na Bahamima, ovoga je ponedjeljka prvi puta bio izveden pred sud, koji bi trebao odlučiti o njegovom izručenju SAD-u. Tamo su njegovi odvjetnici prvo izjavili da on nije spreman pristati na izručenje. No, nakon konzultacija s pravnim timom, i nakon što se osobno pojavio na sudu, notorni je SBF ipak pristao na izručenje svojoj zemlji, koja ga traži i želi poslati u zatvor.

Kao glavni motiv za dobrovoljno izručenje navedena je njegova želja da se "iskupi svojim klijentima". Odvjetnici su najavili kako će pripremiti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se Bankman-Fried mogao do kraja tjedna još jednom pojaviti na sudu, vjerojatno za finalnu potvrdu odluke o izručenju.

Optuženi kriminalac, dakle, vrlo vjerojatno neće postati i bjegunac od američkog pravosuđa, nego će se s pravnim timom sučeliti s optužbama koje mu federalni istražitelji i Komisija za vrijednosne papire (SEC) stavljaju na teret. Kako se pritom točno misli iskupiti svojim klijentima, koje je prevario za milijarde dolara, za sada nije pojašnjeno.