Unatoč ukidanju podrške za Windowse 7 stiže još jedna zakrpa

Zadnjeg dana službene podrške za Windowse 7 Microsoft je izdao manju nadogradnju za taj OS koja je neočekivano uzrokovala probleme – pa će je morati ispraviti još jednom zakrpom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. siječnja 2020. u 13:58

14. siječnja 2020. bio je zadnji dan službene Microsoftove podrške za Windowse 7, a plan je kompanije nastaviti izdavati zakrpe samo korisnicima koji će za do plaćati putem programa Extended Security Update (ESU), i to još najviše dvije godine. Zadnjega dana podrške Microsoft je svim korisnicima dao na raspolaganje posljednju redovitu mjesečnu nadogradnju oznake KB4534310.

Međutim, u danima nakon toga otkriveno je kako je upravo ova nadogradnja donijela manje probleme. Svim korisnicima se po instalaciji ovog ažuriranja počinje na desktopu prikazivati poruka o prestanku podrške za stare Windowse i opasnostima koje nosi njihovo korištenje bez redovitih sigurnosnih zakrpa. No, upravo je desktop onaj dio OS-a koji je ovom nadogradnjom i "oštećen".

Zakrpa za zakrpu

Određeni broj korisnika prijavio je Microsoftu identičan problem: kada im je pozadinska slika na radnoj površini (wallpaper) postavljena u "rastegnuti" način prikaza (Stretch), umjesto odabrane slike prikazuje im se samo – crni ekran. Iz Redmonda su objavili i upute kako to izbjeći.

Očekivano, preporuka korisnicima je da "tapetu" prebace u neki od drugih načina prikaza (Fill, Fit, Tile ili Center), ili da odaberu sliku koja je identične rezolucije kao monitor na kojem se prikazuje. Ipak, učestalost ovog problema nagnala ih je da popuste i, unatoč službenom prestanku podrške, za Windowse 7 izdaju još jednu zakrpu koja će popraviti navedeni problem. Ista bi trebala biti dostupna uskoro, a odnosit će se na OS-ove Windows 7 i Windows Server 2008 R2 SP1.