Dnevna doza AI-ja: prepričavanje videa, kriminal i još zabrana

ChatGPT pokrenuo je lavinu korištenja umjetne inteligencije u najrazličitije svrhe, a budući da mu pristup ima svatko, lako je predvidjeti da će i primjene biti kreativne, ali ponekad i opasne

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. siječnja 2023. u 10:40

Suosnivač i aktualni predsjednik organizacije OpenAI, Greg Brockman, nedavno je na Twitteru napisao svoje predviđanje: "U 2023. će nam se činiti da je 2022. bila dosadna godina, kad je riječ o napretku i primjeni umjetne inteligencije". Već u prvim danima ove godine to se polako pokazuje točnim, jer gotovo svakodnevno netko za nešto iskoristi ChatGPT, DALL-E i slične sustave, dok OpenAI sigurno u tajnosti radi na još daleko naprednijim i uzbudljivijim stvarima.

Ovih dana već smo pisali o alatu koji bi trebao prepoznavati tekstove pisane u ChatGPT-u, ali i zabrani korištenja tog sustava u javnim školama New Yorka. Ova zabrana nije jedina.

AI konferencija zabranila AI

Naime, Međunarodna konferencija o strojnom učenju (International Conference on Machine Learning, ICML), koja okuplja stručnjake u tom području, zabranila je da se u radovima, prezentiranima na toj konferenciji, nađe tekst napisan od strane umjetne inteligencije. Njihova zabrana odnosi se na ChatGPT i slične napredne jezične modele, osim ako je tekst u radu predmet analize.

ICML objašnjava da brzi razvoj jezičnih modela može dovesti do neželjenih posljedica i da oko njega još postoje neodgovorena pitanja. Spominju primarno pitanje autorskih prava, pa navode da jezični modeli i "pametni" sustavi za lektoriranje teksta nisu zabranjeni – sve dok im je osnova originalni autorski tekst. Bilo koja prijava teksta, za koji se sumnja da ga je napisao AI, bit će označena i proći će isti proces kao i da je riječ o sumnji na plagijat.

Kriminalni chatbot

Osim znanstvenika i učenika, ChatGPT-a su se uhvatili i kriminalci. Jedna je skupina pomoću tog alata izradila napredni chatbot, zadala mu da se predstavlja kao mlada djevojka, pa ga pustila na forume da "lovi" lakovjerne mladiće. Kada u tome uspije – podvaljuje im zloćudne programe koje ovi kriminalci dalje koriste za krađu lozinki i slične radnje.

Drugi su "kriminalci početnici", pak, iskoristili ChatGPT da im u Pythonu izradi program koji kriptira podatke, odnosno takav da se može koristiti i za ucjenjivanje. Istraživači vjeruju da bi isti sustav mogao lako poslužiti i kriminalcima, koji nisu vični engleskom jeziku, da se lažno predstavljaju i stvore prilično uvjerljive phishing i slične kampanje. A tek smo na početku primjene velikih jezičnih modela strojnog učenja.

Bot koji prepričava

I za kraj – jedna prilično zabavna i korisna stvar. Na webu se pojavio maleni bot SkipVid, u čije je polje unosa potrebno tek zalijepiti link na željeni YouTube video. Alat će potom vrlo brzo "pogledati" video te u nekoliko rečenica prepričati njegov sadržaj. Želite li skratiti vrijeme gledanja nekog sadržaja, a ipak dobiti sažetak u kratkim crtama kako bi doznali o čemu je riječ, SkipVid bi vam mogao biti od velike koristi.

Evo kako je SkipVid "prepričao" video o letećoj bušilici, o kojem smo i sami nedavno pisali
Evo kako je SkipVid "prepričao" video o letećoj bušilici, o kojem smo i sami nedavno pisali