Meta i IBM formiraju partnerstvo za umjetnu inteligenciju - AI Alliance

U pitanju je industrijsko tijelo za podršku "otvorenim inovacijama" i "otvorenoj znanosti" u AI. Nešto slično Partnerstvu za AI formiranom 2016. godine

Tomislav Stanković srijeda, 6. prosinca 2023. u 06:50
📷 Image: AI Alliance
Image: AI Alliance

Prema objavi za medije može se zaključiti kako je cilj ovog partnerstva uspostaviti projektne AI standarde i smjernice te se udružiti s “važnim postojećim inicijativama” kao što je i Partnerstvo za AI.

Konkretno, to bi značilo unaprjeđenje područja kao što su mjerni podaci za AI, hardver i infrastrukturu koja podržava AI obuku i AI modele tj. okvire otvorenog koda.

"Ovo je ključni trenutak u definiranju budućnosti umjetne inteligencije"

Službeno se definiraju kao "zajednica kreatora, programera i usvajača tehnologije koji surađuju na unapređenju sigurne, odgovorne umjetne inteligencije utemeljene na otvorenim inovacijama.", navedeno je na službenim web stranicama.

Partnerstvo je uspjelo okupiti grupu od 50 tvrtki, startupa, sveučilišta, istraživačkih instituta i državnih tijela. Među članovima se nalaze i AMD, CERN, Intel, The Linux Foundation, Red Hat, Sony i drugi.

Potpredsjednik IBM-ovog istraživačkog odjela za umjetnu inteligenciju, Sriram Raghavan, je za TechCrunch rekao da je Savez za sada fokusiran na "članove koji su snažno predani otvorenim inovacijama i umjetnoj inteligenciji otvorenog koda" i dodao "Pozdravljamo i očekujemo da će se više organizacija pridružiti u budućnosti."