Patnje mladog Warnera: HBO cvjeta, CNN+ se gasi

Veliko preslagivanje na medijskoj sceni SAD-a dovelo je do toga da kompanija Warner Bros. Discovery upravlja s više streaming servisa, od kojih ne ide svima baš sjajno

Sandro Vrbanus petak, 22. travnja 2022. u 13:02

Medijske kuće WarnerMedia i Discovery ovoga su mjeseca zaključile veliko spajanje svojih operacija, čime je nastao koncern Warner Bros. Discovery. Pod njime funkcioniraju brojni poznati servisi i kanali: HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, TNT, Eurosport, TLC, Animal Planet, a pod istom su kapom i sadržaji kataloga Warner Brothersa, Discoveryja, DC Comicsa, itd. Ovim spajanjem novi je koncern postao, dakle, i entitet koji upravlja streaming servisom HBO Max, ali i tek prošloga mjeseca lansiranim streaming servisom CNN+.

Iz poslovnih rezultata Netflixa i njihovih čudnih najava doznali smo ovoga tjedna da je tom servisu pao broj pretplatnika, pa je jasno da je tržište streaminga pod utjecajem rastuće konkurencije na rubu tektonskih promjena. Isto je zahvatilo i Warnerove servise, što se pokazalo u najnovijim poslovnim rezultatima.

HBO u plusu

HBO i HBO Max su tijekom potekla tri mjeseca tako zabilježili velik rast broja pretplatnika, od čak 3 milijuna, što je bazu korisnika dovelo do 76,8 milijuna u cijelom svijetu. To je i dalje triput manje nego što ih ima Netflix, ali u značajno drugačijem trendu. HBO je tek u fazi širenja, a za najnoviji skok broja pretplatnika zaslužno je, među ostalim, i širenje na nova tržišta, među kojima se odnedavno našla i Hrvatska.

CNN+ u minusu

S druge strane, Warneru nije pošlo od ruke lansiranje potpuno novog, "ozbiljnijeg" i informativnog streaming servisa CNN+. Najpoznatiji televizijski news kanal na svijetu ovime se trebao proširiti i na OTT streaming, ponuditi tamo vlastite originalne sadržaje, a to naplaćivati 6 dolara na mjesec (ili samo 3 dolara u promotivnom razdoblju). Međutim, ispostavilo se da je broj ljudi koji bi plaćali pretplatu za takvu uslugu bio iznimno malen – CNN+ nije niti u jednom trenutku imao preko 10 tisuća gledatelja istodobno, što nije bilo dovoljno da se servis održi.

Tako je Warner, samo mjesec dana od pokretanja, odlučio do kraja ovog mjeseca ugasiti CNN+, servis koji nije još niti zaživio. Sadržaji koje su stvorili ili planirali tome nisu krivi, kaže vodstvo kompanije, pa će ih plasirati ili putem redovnih kanala ili preko drugih streaming platformi u svojem vlasništvu.

Izlazak na novih 15 tržišta i lansiranje usluge CNN+ financijski su mnogo koštali Warner, pa im je operativna dobit u protekla tri mjeseca pala za više od trećinu. No, prihodi im i dalje rastu, broj pretplatnika se povećava, pa straha za budućnost ne bi trebalo biti.