YouTube pozamašnom svotom novca 'potiče' podcastere da snimaju svoje emisije

YouTube se već neko vrijeme trudi zadovoljiti ljubitelje podcasta na svojoj platformi, pa su tako prošle godine zaposlili i Kaija Chuka kao voditelja podcasta i medija sljedeće generacije

Matej Markovinović ponedjeljak, 7. ožujka 2022. u 06:00

YouTube od podcastera želi da izrađuju video inačice svojih emisija te im za to navodno nudi velike novčane „poticaje“. Izvori Bloomberga tvrde da se za pojedinačne emisije nudi oko 50.000 dolara, dok za podcast kanale daju i do 300.000 dolara.

Cijena za zapošljavanje montažera, izradu studija te razvoj funkcionalnog kanala za objavljivanje videozapisa, mnoge zainteresirane odgovori od postavljanja sadržaja na YouTube. Novac bi podcasterima tako služio da pokriju sve potrebne troškove, što bi im donijelo nove pratitelje, a Googleovoj video platformi i željenu zaradu.

Kako prenosi The Verge, YouTube se trenutno može pohvaliti brojnim popularnim podcastima, uključujući H3 Podcast, Full Send Podcast i Impaulsive, a takvih će emisija uz ove „poticaje“ biti, vjerujemo, još i više.

Na kraju krajeva, svakako valja podsjetiti da je YouTubeov algoritam otkrivanja zaslužan za popularnost The Joe Rogan Experiencea, koji se 2020. godine prebacio na Spotify zahvaljujući dogovoru vrijednom čak 200 milijuna dolara.