Dremel pretvoren u helikopter zaista i leti

Peter Sripol, poznati kreativni autor mnogih uradi sam projekata, još je jednom od neobičnog uređaja načinio leteću spravu. Ovoga puta poslužio se malenim ručnim alatom na baterije

Sandro Vrbanus subota, 7. siječnja 2023. u 10:20

Youtuber Peter Sripol, našim čitateljima možda poznat po projektima "leteće Roombe" ili zrakoplova od računalnih ventilatora, oduševio je makersku zajednicu još jednom, i to ponovno sklapanjem neobičnog letećeg stroja. Ovoga puta kreativni se i spretni entuzijast odlučio za – ručnu bušilicu, kolokvijalno poznatu kao Dremel (što je i ime proizvođača ovog konkretnog modela).

Leti, leti… bušilica

Dremelove i slične bušilice koriste se i kao brusilice, alati za graviranje i slično, a karakterizira ih obično visok broj okretaja koji mogu postići. Upravo to je Sripol iskoristio kako bi od jedne takve sprave načinio helikopter. Bušilica koju je koristio pogonjena je ugrađenom baterijom, pa je letjelica utoliko i slobodna letjeti bez kabela. Izrada helikoptera zahtijevala je i podosta inženjerskog i modelarskog znanja, izradu zupčanika za prijenos snage od rotora do elise, i slično.

Prvi koncept
Prvi koncept

Helikopter je trebalo i balansirati, pa stabilizirati repnim rotorom te riješiti još poneki inženjerski izazov – pa stoga Sripolov video o cijelom projektu i traje gotovo pola sata. No, na kraju je isporučio ono što je i naumio. Stvorio je leteći koliko-toliko stabilan helikopter od ručne bušilice, s tek osnovnim mogućnostima kontrole smjera leta pomoću daljinskog upravljača (glavni rotor ne može mijenjati nagib, pa se letjelicom upravlja tek zakretanjem repa).