Sve za slavu na Instagramu: ilegalno visio s najviše građevine u Hrvatskoj

19-godišnji Britanac Adam Lockwood na Instagram je postavio video na kojem radi zgibove viseći s 340 metara visokog dimnjaka HEP-ove termoelektrane Plomin

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. listopada 2020. u 17:55

Ova vijest lako je mogla završiti u rubrici Crna kronika, ali srećom završila je u Zabavi. 19-godišnji Britanac Adam Lockwood, na Instagramu poznat kao thelittlenuisance, "proslavio" se ovoga vikenda kada je na toj društvenoj mreži objavio kratki video iz Hrvatske. No, Lockwood nije u Hrvatsku došao zbog njezinih prirodnih ljepota, već kako bi odradio sumanuti "izazov". U tome mu je pomogao i prijatelj iz Hrvatske.

Njih dvojica neovlašteno su ušli, na nepoznat način, u prostor Termoelektrane Plomin u Istri i neopaženo se popeli na njezin dimnjak, za što im je trebalo dva sata. Sve to učinili su noću, da bi Lockwood potom šest sati skupljao snagu (možda i hrabrost) za ono po što je i došao – izišao je na jednu vanjsku konstrukciju, te na njoj, viseći oko 340 metara iznad tla, na jednoj ruci radio zgibove.

Dvojac je na dimnjaku proveo ukupno 21 sat kako bi se sljedeće noći mogli iskrasti iz kruga termoelektrane, ponovno bez da ih je itko primijetio.

Dimnjak Termoelektrane Plomin inače je najviša građevina u Hrvatskoj, u vlasništvu je Hrvatske Elektroprivrede, a za sigurnost se brine vanjska zaštitarska tvrtka. Iz HEP-a su za RTL izjavili da su "zatražili izvještaj od zaštitarske tvrtke koja osigurava prostor termoelektrane Plomin, nakon čega će reći više detalja". U istragu se navodno uključila u policija.

Termoelektrana Plomin izgrađena je u Plominskom zaljevu i jedina je aktivna termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj. Inače vrlo atraktivna lokacija koja je poznata po svojim prirodnim ljepotama u blizini je nekadašnjeg ugljenokopa, a teren, topografija, infrastruktura i opskrba morskom i slanom vodom razlozi su zbog kojih je ovo mjesto odabrano za izgradnju elektrane. Blok TE Plomin 1 u pogonu je od 1969., a izgradnja drugog bloka dovršena je 1999. godine.

NADOPUNA (26.10.): Iz PU Istarske obavijestili su nas da policija za sada nije zaprimila prijavu o ovom događaju.