Virgin Galactic dobio dozvolu za prijevoz putnika u svemir

Zahuktava se svemirska utrka milijardera u kojoj bi Richard Branson mogao prestići Jeffa Bezosa i prvi se uputiti svojom letjelicom na rub svemira

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. lipnja 2021. u 13:45

Zanimljivo svemirsko ljeto je pred nama. Kao što smo već izvještavali, dokoni milijarderi se utrkuju tko će od njih prije doputovati na rub svemira vlastitom letjelicom. Jeff Bezos je kod svojeg Blue Origina već potvrdio kartu za lansiranje rakete New Shepard 20. srpnja. Na njoj će otputovati do visine od oko 100 kilometara zajedno sa svojim bratom Markom, još jednim kupcem koji je za let platio gotovo 30 milijuna dolara, te vjerojatno još nekom slavnom osobom.

Odmah po objavi tog termina počelo se špekulirati da bi ekshibicijama skloni Britanac Richard Branson mogao "pritisnuti" svoju ekipu iz Virgin Galactica kako bi prvi komercijalni let s putnicima (i njime, dakako, među njima), obavili i prije Bezosa. Svemirska utrka milijardera tako je u punom jeku, a iza kulisa zaista se nešto događa kako bi Virgin bio prvi – ovoga su tjedna, naime, od američke agencije za avijaciju FAA dobili proširenu dozvolu za let.

Jedan od ove dvojice bit će prvi bogataš koji se svojom letjelicom lansirao u svemir
Jedan od ove dvojice bit će prvi bogataš koji se svojom letjelicom lansirao u svemir

Početak svemirskog turizma

Ona obuhvaća i komercijalni prijevoz putnika u svemir, što znači da je njihova letjelica VSS Unity i legalno postala sredstvo svemirskog turizma. Dozvola je stigla nakon detaljnog proučavanja podataka prikupljenih na pokusnim letovima, koji su ispunili sve potrebne ciljeve. FAA sada kaže da je Virgin Galactic spreman prevoziti komercijalne putnike, a ne samo zaposlenike kompanije, na potpuno siguran način. VSS Unity trenutačno je u stanju dosegnuti nešto više od 80 kilometara visine (55,5 milja u posljednjem testu), što je dovoljno da FAA prizna kako je i takav let dotaknuo "rub svemira".

Iz Bransonove kompanije sada poručuju da će se odmah prihvatiti planiranja sljedećih pokusnih letova. Do kraja godine planirana su tri takva, a prvi bi se, prema ranijim informacijama, mogao dogoditi već oko 4. srpnja – i time bi Richard Branson pobijedio Jeffa Bezosa u ovoj "utrci". Nakon njega, na red će doći i 600-tinjak putnika koji su odavno za svoje karte platili između 200 i 250 tisuća dolara.