Astronauti na ISS-u počastili se rotkvicama iz vlastitog uzgoja

Jedan od eksperimenata koji se obavljaju na Međunarodnoj svemirskoj postaji uključuje i uzgoj biljaka. Za ovu Novu godinu astronautima je prvi puta bilo dozvoljeno pojesti plodove svojeg rada

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. siječnja 2021. u 06:00

Astronauti trenutačno smješteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji proslavili su Novu godinu, među ostalim, tako što su pojeli rotkvice koje su sami uzgojili u orbiti. Nova se godina na ISS-u, ako ste se pitali, obilježava jednako kao što se na toj postaji mjeri vrijeme, po univerzalnom koordiniranom vremenu (UTC), koje se poklapa s početnom (Greenwich) vremenskom zonom na Zemlji. Ove godine "slavlje" u orbiti uključivalo je i gozbu – sa svježe ubranim rotkvicama.

Njihov uzgoj trajao je 27 dana u posebno kontroliranim uvjetima, u sklopu eksperimenta koji ima za cilj istražiti mogućnost uzgoja biljaka u svemiru i u uvjetima mikrogravitacije. Astronautkinja Kate Rubins prokomentirala je kako su "rotkvice bile jednako ukusne kao da ih je uzgojila u svojem vrtu". Ona je bila zadužena i za berbu koju je obavila na Silvestrovo, a prema uputama znanstvenika sačuvala je listove rotkvice za daljnje proučavanje na Zemlji.

Eksperimentalni uzgoj povrća u orbiti dio je projekta kojim se želi ispitati mogućnost uzgoja vlastite hrane na dužim svemirskim misijama, poput one u kojoj bi ljudi mjesecima putovali do Marsa.

Ukusne svemirske rotkvice
Ukusne svemirske rotkvice

Povrtlarstvo na ISS-u nije novost

Ovo nije bila prva berba rotkvica na ISS-u. Ona je bila obavljena krajem studenoga, no plodove tada NASA nije preporučila za jelo astronautima, u skladu s uobičajenom praksom. Podsjetimo, astronauti su na Međunarodnoj svemirskoj postaji prošle godine imali i zadatak peći kolačiće u Zero-G pećnici, a niti njih nisu smjeli pojesti.

Osim što su bili ukusni, jestivi korijeni rotkvica uzgojeni u orbiti su, kaže NASA, čišći od bio kojih uzgojenih na Zemlji. Sedmero astronauta podijelilo je ukupno devet komada rotkvice, dok je preostalih uzgojenih deset sačuvano za analizu. Ovo također nije prvi puta da su astronauti pojeli nešto iz vlastitog uzgoja – prije nešto više od pet godina tadašnja se posada bila počastila s nekoliko listova salate koja je izrasla u orbiti.