Na Android 14 stiže jedna od najkorisnijih značajki iOS-a

Korisnici Androida uskoro će moći provjeriti zdravlje baterije mobitela bez korištenja third-party aplikacija, baš kako to godinama mogu i korisnici iOS-a

Matej Markovinović ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u 19:17
📷 Foto: Onur Binay, Unsplash
Foto: Onur Binay, Unsplash

Svaki iPhone korisnik zasigurno je upoznat s činjenicom da može u svakom trenutku unutar postavka provjeriti zdravlje svoje baterije, odnosno preostali kapacitet. Iako se do toga može doći i na Androidu preuzimanjem pojedinih third-party aplikacija, nikada nije postojala značajka za zdravlje baterije ugrađena unutar operativnog sustava.

To bi se, doduše, trebalo promijeniti s nadolazećim Androidom 14. Naime, bivši glavni urednik XDA-Developersa, Mishaal Rahman, otkrio je da je Google dodao neke nove API-je za upravljanje baterijom u beta inačicu Androida 14. Dva od njih koriste se za pružanje informacija o broju ciklusa i statusu punjenja, dok su ostali sustavni API-ji koji izvještavaju o datumu proizvodnje uređaja, datumu prve uporabe, načinu punjenja i kapacitetu baterije.

„Nedavno sam kupio rabljeni Pixel 7 Pro i pomislio sam da je šteta što Googleva značajka za zdravlje baterije nije izdana. Bilo bi dobro vidjeti koliko je mobitel imao ciklusa punjenja i procjenu njegovog kapaciteta. Srećom, Google je to omogućio u Androidu 14“, napisao je Rahman na Twitteru.

Rahman je prošloga mjeseca izvijestio i da snimanje zaslona postaje privatnije na Androidu. Dok korisnici trenutno mogu isključiti snimanje zvuka i skrivanje dodira pri snimanju zaslona, nova verzija Androida omogućit će dodatna ograničenja, poput toga da se ne prikazuju obavijesti. Više o tome pročitajte ovdje.