Pametni Zeleni Telefon - aplikacija kojom se mogu prijavljivati razni problemi u okolišu

Riječ je o aplikaciji Zelene akcije i partnerske organizacije UfU iz Berlina putem koje se želi svima zainteresiranima omogućiti aktivnije sudjelovanje u pitanjima okoliša nudeći im da putem svojega pametnog telefona prijavljuju različite probleme u okolišu…

Matija Gračanin srijeda, 15. studenog 2023. u 07:45
OSNOVNI PODACI
Naziv Pametni Zeleni Telefon
Namjena Aplikacija za jednostavnu prijavu problema u okolišu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Beplatan

Budi zeleni detektiv uz mobilni objektiv, krilatica je ove aplikacije koja je proizašla iz združenog projekta Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj Zelene akcije i partnerske organizacije UfU iz Berlina (Nezavisni institut za pitanja okoliša), a putem koje se korisnicima želi omogućiti aktivnije sudjelovanje u pitanjima okoliša i to osobitom mladima te nudi da se putem aplikacije prijavljuju okolišni problemi.

Aplikacija Pametni Zeleni Telefon je zapravo logičan nastavak i produžetak besplatnog servisa Zeleni telefon koji je Zelena akcija osnovala još 1992. godine, a putem kojeg je dosad zaprimljeno više od 30 tisuća prijava okolišnih problema od kojih je većina i riješena. Sama aplikacija bi sada trebala poslužiti kao primarni kanal za prijavu problema za sve koji problem žele prijaviti, te riješiti nedoumice kome uputiti prijavu oko problema u okolišu. Samu je aplikaciju iznimno jednostavno koristiti, a prijave mogu biti i anonimne.

Za prijavu je potrebno kliknuti na opciju Prijave nakon čega će se otvoriti mapa na kojoj treba označiti lokaciju gdje je okolišni problem uočen. Pritom je moguće priložiti i dokument, sliku ili video, a onda valja unijeti i što iscrpniji opis problema te se izabere jedna od ukupno 13 kategorija okolišnih problema. Tu je moguće naznačiti i da se želi da prijava bude anonimna, a jednom kada je ona poslana, u svakome je trenutku moguće pratiti što se s njom događa sve dok ona ne bude riješena. Naravno, aplikacija je posve besplatna.