Lansiranje i pokretanje svemirskog teleskopa Webb kompliciranije je od slijetanja na Mars

NASA je objavila nekoliko novih detalja vezanih uz nadolazeće lansiranje svemirskog teleskopa James Webb, koje je odgađano već više puta. Pokušali su pojasniti koliko je taj zahvat zaista složen

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. kolovoza 2021. u 18:28

Na NASA-inim je stranicama ovoga tjedna osvanuo blog zapis Thomasa Zurbuchena, jednog od vodećih ljudi te agencije i njezinih znanstvenih misija. On je napisao kako se NASA i dalje priprema za lansiranje svemirskog teleskopa James Webb, koji će moći gledati dalje u svemir (i dalje u prošlost) nego ijedan instrument do sada. Bit će u stanju u infracrvenom spektru snimati prve galaksije koje su nastale u svemiru, ali će moći analizirati i sastav atmosfere egzoplaneta koji se nalaze u našoj galaksiji, pa čak i proučavati svemirske objekte u našem Sunčevom sustavu.

Ovaj teleskop trebao je biti lansiran još 2007. godine, no tehnički problemi, novi redizajn, pa promjene u specifikacijama i potom pandemija koronavirusa, odgađali su njegovo lansiranje sve do ove godine. Trenutačno su NASA i Northrop Grumman u procesu sklapanja cijelog teleskopa u formu u kojoj će biti poslan u orbitu, a kao najraniji datum lansiranja spominje se 31. listopada. Prije toga teleskop treba dopremiti u Francusku Gvajanu, što je također jedan od većih izazova.

Kao Transformer na filmu

Zurbuchen dalje navodi rizike ove misije. Kod lansiranja rovera Perseverance na Mars, primjerice, 10-20% ukupnog rizika misije otklonjeno je pri uspješnom lansiranju, a oko 50% prilikom "sedam minuta straha" u slijetanju na Mars. Za usporedbu, lansiranje kod James Webba nije toliko riskantno kao njegovo razvijanje i pokretanje u orbiti.

Ovo rasklapanje teleskopa uspoređuje se s "Transformersima" u filmovima, sastoji se od 50 operacija, prilikom kojih treba odraditi čak 344 pojedinačna koraka, što će potrajati oko tri tjedna. U svakom od tih koraka sustav može zakazati, pa će znanstvenici u tom razdoblju zasigurno biti na rubu živaca.

Ovaj proces ima tri puta više ovakvih kritičnih operacija od 7-minutnog ulaska u atmosferu Marsa i slijetanja na njega, a traje višestruko duže. "Oni koji nisu zabrinuti ili prestrašeni u vezi toga, uopće ne razumiju što pokušavamo učiniti", kaže Zurbuchen.

Odabrana prva misija

Jedna od prvih misija teleskopa James Webb bit će proučavanje "susjednog" nam planetarnog sustava Beta Pictoris. On se sastoji od jedne zvijezde, najmanje dva planeta, nešto više manjih stjenovitih svemirskih tijela i diska prašine. Oko njega kruže i prvi ikada otkriveni egzokometi. Udaljen je oko 63 svjetlosne godine od Zemlje, emitira veliku količinu infracrvene svjetlosti, i idealan je kandidat za proučavanje procesa nastanka planeta i planetarnih sustava sličnih našemu, upravo pomoću teleskopa Webb.

Beta Pictoris, kako ga vidi Hubble
Beta Pictoris, kako ga vidi Hubble