Kanadski dron kamikaza

U Kanadi je razvijeno rješenje za borbu protiv dronova koje bi moglo riješiti probleme s kojima se susreću zračne luke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 15:50

U borbi protiv zalutalih i nepoželjnih dronova, posebice u blizini zračnih luka, organi reda još uvijek nemaju konačno rješenje. Protiv bespilotnih letjelica pokušavali su se do sada boriti laserima, pticama, projektilima ispaljenima s tla, ali i drugim dronovima-lovcima. Međutim, svaka od metoda ima svoje nedostatke, pa je potraga za univerzalnim rješenjem i dalje u tijeku. Jedan od mogućih smjerova ponudila je i kanadska kompanija AerialX.

Oni su osmislili, izradili te već i testirali svoj DroneBullet, maleni autonomni multikopter koji može uhvatiti drugi dron, te ga onesposobiti vrlo brzim zaletavanjem u njega. Ovaj dron kamikaza osmišljen je za upotrebu isključivo u sklopu policijskih i vojnih operacija jer nije nimalo bezazlen.

Mase tek nešto manje od kilograma, DroneBullet se lansira iz ruke, a nakon toga u mogućnosti je potpuno autonomno pronaći metu, presresti je, snimiti i odrediti o kakvoj se vrsti letjelice radi. Nakon toga ugrađeno će računalo odrediti i pogodnu slabu točku mete, pa će se dron kamikaza u nju zaletjeti iz smjera i u mjesto za koje se procijeni da će biti fatalno za nju. Kada se, primjerice, obrušava na drugi dron odozgo, ovaj kanadski izum u stanju je postići brzinu udara od čak 350 km/h.

Uz ovako velike brzine postignuta kinetička energija je obično dovoljna da se drugi dron onesposobi i skine s neba, pa DroneBullet ne mora na sebi nositi bilo kakav eksploziv ili balističku opremu. Kanađani su ovaj proizvod još lani predstavili Američkoj vojsci, a kažu kako su ih određeni broj već prodali policijama i vojskama diljem svijeta.