Meta želi ljude na Facebook primamiti – virtualnim prijateljima

U Zuckerbergovoj kompaniji svjesni su da Facebook više nije privlačan, pogotovo ne mlađim korisnicima, pa su se dosjetili kako bi mogli povećati angažman korisnika i aktivirati ih

Sandro Vrbanus srijeda, 2. kolovoza 2023. u 17:01

Facebook je i dalje najveća društvena mreža na svijetu, koja ima gotovo 4 milijarde registriranih i nešto više od dvije milijarde dnevno aktivnih korisnika. No, ovi "aktivni" smatraju se takvima samo iz razloga što se jednom dnevno prijave na Facebook, a ne zato što su zaista aktivni u smislu objavljivanja, komentiranja i općenito interakcije sa sadržajima i drugim korisnicima. U Meti, krovnoj kompaniji, takvu situaciju žele promijeniti te privući nove korisnike, nudeći im jednu novu, još neviđenu opciju.

Razgovor s nepostojećima

Prema pisanju Financial Timesa, na Facebooku bi uskoro mogli osvanuti virtualni agenti, pogonjeni umjetnom inteligencijom, koji će poslužiti da s njima obični korisnici mogu popričati. Takvi virtualni "prijatelji" funkcionirat će po principu AI chatbota, a plan je da ih se ponudi više, s različitim "osobnostima". Ideja je, dakle, da korisnik odabere, primjerice, povijesnu ličnost s kojom želi čavrljati, a ona mu potom daje odgovore u stilu te osobe.

Osobe koje će chatbot emulirati moći će biti stvarne ili izmišljene. U Facebooku su tako već testirali virtualnog Abrahama Lincolna, ali i jednog izmišljenog surfera, koji korisnicima može dati savjete o putovanjima – potvrdio je izvor za FT. Osim običnog chata, koji bi korisnike mogao privući samo jer je nov i zabavan, chatboti će funkcionirati i kao virtualni asistenti, pa će moći pomoći pri pretraživanju, podučavati o različitim temama, savjetovati i slično.

Ove bi virtualne osobe na Facebooku mogle biti lansirane već sljedećeg mjeseca, a u Meti ih planiraju integrirati i u svoj dugoročni plan društvene mreže budućnosti, Metaversea.