Facebook otkrio i onemogućio albansku organiziranu farmu trolova

Prošloga mjeseca Facebook je otkrio i sa svojih platformi uklonio čak 14 organiziranih skupina koje su tamo širile dezinformacije, jedna od kojih je bila i s Balkana

Sandro Vrbanus srijeda, 7. travnja 2021. u 18:00

Pojedinačni trolovi na društvenim mrežama pojava su protiv koje se teško, ako ne i nemoguće, boriti, no kada se organiziraju u "farme trolova" i organizirano djeluju s određenom svrhom, onda na scenu stupaju moderatori koji imaju alate za njihovo otkrivanje i uklanjanje. Facebook ovakve aktivnosti provodi konstantno, a u posljednjem izvješću navode kako su razbili još jednu organiziranu farmu trolova s Balkana.

Profesionalni trolovi s Balkana

Nije ovo prvi puta da se u našoj široj regiji otkrivaju "tvornice lažnih vijesti" – podsjetimo da su novinari BBC-a još 2016. godine u makedonskom Velesu otkrili cijelu organizaciju koja je zarađivala na izmišljenim vijestima i dezinformacijama koje su se ticale američkih predsjedničkih izbora. Lani se doznalo da su "farme lažnog sadržaja" i dalje aktivne u Sjevernoj Makedoniji, a sada Facebook otkriva i da su ugasili još jednu sličnu organizaciju, ovoga puta sa sjedištem u Albaniji.

Prema njihovom mjesečnom izvješću o uklanjanju neautentičnih korisničkih računa, među onima iz Španjolske, Meksika, Argentine, Egipta i još nekoliko zemalja, našla se i cijela mreža trolova iz Albanije. Ona je bila aktivna nekoliko godina, a pod svojom je kontrolom imala 128 korisničkih računa, 41 stranicu (Page) i 21 grupu na Facebooku, kao i 146 računa na Instagramu.

Ukupno nisu imali pretjerano velik doseg, tek 9 tisuća pratitelja na Facebooku i 112.000 na Instagramu, a bili su najaktivniji 2017. i u drugoj polovici prošle godine. Istraga je pokazala da su svi vođeni s iste, dobro čuvane lokacije u Tirani, na kojoj su trolovi dijelili računala i mobitele kako bi provodili svoje operacije, vodili lažne račune i preko njih dijelili razne sadržaje. Primijećeno je i kako su za profilne fotografije koristili lažne slike osoba koje je izradio sustav umjetne inteligencije.

Albanski trolovi širili su dezinformacije i lažne vijesti vezane uz političku situaciju u Iranu, a Facebookovi ljudi su ih povezali s iranskom militantnom oporbenom skupinom Mudžahedin-e-Kalk (MEK) koja se trenutačno vodi upravo iz Albanije. Facebook je otkrio sve dijelove ove mreže te cijelu njihovu farmu trolova izbacio sa svojih društvenih mreža.