Microsoft Edge uspio je postati popularniji od Firefoxa

Microsoft Edge uspio je prestići internetski preglednik Firefox, svrgnuo ga je s drugog na treće mjesto ljestvice najzastupljenijih preglednika na svijetu

Stjepan Bilić nedjelja, 12. travnja 2020. u 07:00

Microsoft je s Windowsima 10 predstavio i novi internetski preglednik – Edge. Njegova je zadaća bila zamijeniti Internet Explorer te ako bi im se karte stvarno posložile zamijeniti i sve ostale preglednike na tržištu, barem one popularnije – Chrome, Firefox, Safari.

Od samog početka Microsoft je dosta ulagao i u marketing pa smo često imali prilike vidjeti testove u kojima je Edge uvijek bio bolji od konkurencije, posebno po pitanju potrošnje radne memorije te po najmanjem utjecaju na trošenje baterija na prijenosnim računalima. No, Edge nije postao popularan onoliko koliko je Microsoft želio pa su se krajem 2018. odlučili za totalni zaokret – izdavanje potpuno novog Edge preglednika koji će se ovog puta temeljiti na Chromiumu. Očito im je računica bila – tko voli Chrome, voljet će i novi Edge.

I čini se kako su bili u pravu. Novi Edge je početkom 2020. stigao, a ubrzo je i postao drugi najkorišteniji Internet preglednik na svijetu. Drugo mjesto oteo je Mozillinom Firefoxu, koji je sada pao na treće mjesto ljestvice. Prednost Edgea u odnosu na Firefox je vrlo mala, no dostatna da bi preuzeo drugo mjesto ljestvice. Microsoft Edge krajem ožujka 2020. godine imao je 7,59% korisnika, dok ih Firefox ima 7,19%. Dakle, razlika između ova preglednika jest minimalna – 0,4%, no kako smo već naveli sasvim dostatna za promjenu u redosljedu.

Netmarketshare.com
Netmarketshare.com

I dok Edge nije imao prevelikih problema u svrgavanju Firefoxa, Chrome mu neće biti tako lako svrgnuti s prvog mjesta. Chrome je do kraja ožujka 2020. uspio skupiti 68,50% korisnika tako da će još dosta vremena proći dok Edge ozbiljnije ne ugrozi Chrome, ali šansa postoji. Windows 10 je već prešao prvu milijardu korisnika i lagano ide prema drugoj, a s Windowsima 10 stiže i Edge. Ako Microsoft nastaviti raditi dobar posao sve će manje korisnika imati potrebu preuzimati Chrome, jer nešto slično će već imati po defaultu.

Na četvrtom mjestu ljestvice nalazi se Internet Explorer 11 (5,60%), još jedan Microsoftov preglednik Interneta. Peto mjesto ljestvice pripalo je Safariju, Internet pregledniku kojeg potpisuje Apple. Ostalih pet mjesta možete pogledati u prilogu, a za tržišni udio manje poznatih (korištenih) preglednika kliknite ovdje, na stranice izvora (netmarketshare.com).