Navodna analiza tvrdi da su Bezos i Zuckerberg inteligentniji od Muska

Preply je analizirao dijaloge 100 američkih rukovoditelja, ispitujući uobičajene jezične obrasce kako bi utvrdio koji izvršni direktori iskazuju inteligenciju svojim riječima

Mladen Smrekar subota, 7. listopada 2023. u 14:00
Izvršni direktori velikih kompanija rangirani su na temelju pet parametara 📷 Mladen Smrekar / Wikipedia, YouTube, Twitter, Internet
Izvršni direktori velikih kompanija rangirani su na temelju pet parametara Mladen Smrekar / Wikipedia, YouTube, Twitter, Internet

Način na koji neka osoba koristi jezik jedan je od najjasnijih pokazatelja inteligencije. Vladanje rječnikom, vještina u korištenju nijansiranih izraza i složenost rečeničnih struktura otkrivaju dubinu misli i razumijevanja. Takvo poznavanje jezika često je dokaz nečije pameti i sposobnosti. Tvrtka za online podučavanje Preply, analizirala je uobičajene jezične obrasce 100 američkih šefova kompanija kako bi utvrdili koji izvršni direktori svojim riječima dosljedno pokazuju izvanrednu inteligenciju. 

Najinteligentniji od svih

Najinteligentniji američki CEO nije Mark Zuckerberg, nisu to ni Elon Musk niti Jeff Bezos; ta titula pripada britanskom neuroznanstveniku i istraživaču umjetne inteligencije Demisu Hassabisu iz DeepMinda, podružnice Googlea.

Demisu Hassabisu iz Googleovog DeepMinda sakupio je najviše bodova na testu inteligencije tvrtke Preply 📷 Wikipedia
Demisu Hassabisu iz Googleovog DeepMinda sakupio je najviše bodova na testu inteligencije tvrtke Preply Wikipedia

Preply je Hassabisu dao 87,33 od 100 mogućih bodova; Warren Buffett ima 74 boda, a Jeff Bezos 71 bod. Nvidijin Jensen Huang je zaradio 70,33, a Netflixov Reed Hastings 70 bodova. Ispod njih našli su se Zuckerberg i Musk sa 69,67 odnosno 64,33 boda.

Kako se izračunava inteligencija?

Izvršni direktori rangirani su na temelju pet parametara, odnosno širine vokabulara, koji mjeri raznolikost korištenih riječi. Drugi je bio sofisticiranost vokabulara, koji se usredotočuje na složenost korištenih riječi.

Analizirana je i struktura rečenica i dubinu predstavljenih ideja. Četvrti parametar bilo je kritičko razmišljanje, a peti kontekstualna relevantnost kojom se testiralo kako govornik integrira različite teme iz različitih područja.

Emocionalna inteligencija

U moru muškaraca na vodećim pozicijama, Tricia Griffith iz osiguravajuće tvrtke Progressive emocionalno je najinteligentnija izvršna direktorica, tvrdi Preply. Na ovoj se listi našlo 25 šefova: od planetarno poznatih imena Zuckerberg se našao na devetom mjestu, a Musk je deseti. Njihovu emocionalnu zrelost u pitanje je doveo besmisleni rat riječima oko najavljene borbe u kavezu, u kojem se nisu birali pogrdni i prostački izrazi. Bezos je smješten je na 17. mjesto, a slijede ga osnivač Twittera Jack Dorsey, Sam Altman iz OpenAI-ja i IBM-ov Arvind Krishna

Podsjetimo, Krishna je nedavno u intervjuu rekao da bi tvrtka mogla prestati zapošljavati ljude na pozicijama na kojima bi ih mogla zamijeniti umjetna inteligencija.

Najveći pozitivci

Mjereći nečiju pozitivnost, Preply je pobrojao učestalost riječi poput "sjajno", "dobro", "fantastično", "izvrsno", "sretan", "lijep" i "ljubav" u govorima šefova. Na vrhu ljestvice našao se Oliver Zipse iz BMW-a koji se inače nalazi na dnu ljestvice najinteligentnijih. Pozitivnošću odišu i David Zaslav iz Warner Brothersa, Bill Ready iz Pinteresta, Brian Niccol iz Chipotlea i Hans E. Vestberg iz Verizona.