Web-kamere, kućni pisači i detaljni vodič za DaVinci Resolve

Čak i kada nas okolnosti više ne prisiljavaju na rad od kuće ili online nastavu, komuniciranje na daljinu je ostalo dio naše svakodnevice, pa je sasvim sigurno kako će web-kamere i dalje ostati periferija koju ćemo često koristiti

Miro Rosandić četvrtak, 30. rujna 2021. u 06:00

Web-kamere su postale oprema koju moramo imati i doma i na poslu. Pri dogovaranju poslovnih sastanaka i dalje se prvo predlaže videokonferencija, a tek druga je opcija – odgovara li vam da se vidimo uživo? Kao da tako propisuju bonton i stogodišnji običaji; ako od nas pet ili deset, samo jedna osoba kaže da joj više odgovara virtualna forma i razgovor preko videolinka, svi ostali će to bespogovorno prihvatiti i tako održati sastanak.

Niti jedna računalna periferija nije od marginalnog dodatka postala toliko brzo standardnim uređajem poput web-kamera, da smo im morali posvetiti malo više pozornosti. Mnogi uređaji (monitori, prijenosnici, tableti, mobiteli…) imaju ugrađene kamere koje za to mogu poslužiti, ali vanjske kamere u pravilu bitno su kvalitetnije i pružaju korisnicima daleko više mogućnosti. Dio teme broja je i veliki usporedni test, a, naravno, obrađena su i alternativna rješenje, dodatna oprema, softverska podrška itd.

Kvalitetnije web-kamere mogu jako dobro poslužiti i za stvaranje kreativnog videosadržaja, namijenjenog javnoj objavi na bilo kojoj od raspoloživih mreža. I mi smo godinama, snimajući u redakciji priloge za BugTV emisije, koristili 4K web-kameru, a rezultate možete vidjeti na našem YouTube kanalu. Ne treba, dakle, zanemariti ni tu namjenu sveprisutne periferije, kojoj smo s razlogom ovaj mjesec dali posebnu pozornost.

Organizirali smo i usporedni test pisača pogodnih za kućno-uredske zadatke. Pomalo je prošlih godina zamrla kupnja pisača za kućne potrebe, ali i to se promijenilo. U novim okolnostima praktično je pri ruci imati uređaj koji vam omogućuje prebacivanje radnih materijala na papir, a i nije loše imati mogućnost ispisati razne potvrde i nalaze koje često moramo nositi sa sobom. Karikirat ću i za primjer navesti – ako ste htjeli otići na utakmicu Dinamo Zagreb – West Ham United, ulaznicu ste mogli kupiti preko online servisa, ali da biste ušli na stadion, morali ste je ispisati na papir, kako biste ga mogli gurnuti u čitač barkoda na automatskim ulaznim vratima (tzv. kentaurima).

Što se tiče hardverskih recenzija u ovom broju prvo ću spomenuti one uređaje koji su dobili našu preporuku: Asus ROG Zephyrus S17 GX703HS, opaki prijenosnik paprene cijene; Gigabyte X570S Aero G, bogato opremljena matična, ali bez RGB-a; eShark Shikoro, nije uređaj nego podloga za miša (!); Reolink Argus 3 Pro, moćni videonadzor; Creative Sound Blaster GC7, vanjska zvučna kartica seksi izgleda i Cambridge Audio CXA61, pojačalo kojem hi-fi ekipa odaje poštovanje.

Svakako su zanimljive i recenzije još dva prijenosnika - Microsoft Surface Pro 7+, hibridnog rješenja za profesionalce i Lenovo ThinkPad T14s Gen2, laptop premium klase. mase 1,36 kg, s 14-inčnim ekranom i baterijom koja može izdržati duže od 11 sati, neupitno se radi o stroju kojeg bi si svatko rado poželio.

Tu su još osvrti na mobitele Xiaomi Mi 11 Lite; Nokiu G10 i G20, pa recenzija aktivnih zvučnika Q Acoustics M20 HD, monitor AOC Q27G2U, jeftiniji od konkurencije, itd.

U ovomjesečnim kolumnama: Dragan Petric se povodom smrti Sir Clive Sinclaira s nostalgijom prisjeća svog ZX Spectruma; Davor Šuštić javno se odriče OnePlusa, donedavno omiljenog mu proizvođača mobitela; Miro Rosandić komentira netom održano online samopopisivanje stanovništva, a Drago Galić je u svom tupom pogledu podozriv prema projekcijama rasta igraće industrije.

A za kraj i posebnu preporuku u ovom broju izdvojio bih – opširan i detaljan vodič za korištenje DaVinci Resolvea, besplatnog programa za amatersku i profesionalnu obradu videa (recenziju smo objavili u Bugu 330). Vodič je priredio Mario Baksa – koji već godinama svakodnevno koristi Resolve – a u ovoj je temi nesebično podijelio sa svima nama svoje bogato iskustvo. Ako imate potrebe za programom kakav je Resolve – ovaj Bug čuvat ćete godinama!

Detaljniji sadržaj novog broja možete pogledati na ovoj stranici, a podsjećam vas da je Bug dostupan i u digitalnoj formi na svim platformama. Oni koje više vole čitati s papira od danas ga mogu kupiti i na kioscima.