Dogecoin kao alternativa za dionicu Twittera

Meme kriptovaluta koju osobno podržava i neslužbeno promovira Elon Musk jedan je od glavnih dobitnika nakon njegovog preuzimanja Twittera

Sandro Vrbanus srijeda, 2. studenog 2022. u 13:37

Elon Musk preuzeo je Twitter, odlučio s partnerima otkupiti sve dostupne mu dionice po cijeni od 54,20 dolara, i samim time postao njegov neprikosnoveni vladar. Ta će poslovna odluka imati velikog utjecaja na samu društvenu mrežu i ostatak digitalnog svijeta, a s financijske strane ona će onemogućiti ulagače u kupoprodaji dionica Twitera. Naime, nakon što je Twitter i službeno prešao u Muskove ruke, kompanija je učinjena privatnom, što znači da su njezine dionice prošloga petka povučene s njujorške burze.

Doge naglo oživio

Istodobno, proteklih desetak dana uzlet je doživjela jedna druga špekulativna imovina, u javnosti često povezivana s Elonom Muskom, meme kriptovaluta dogecoin. Ovaj je altcoin u fokus došao tijekom prošle godine, kada mu je cijena – uz nemali angažman Muska – s nekoliko djelića centi nakratko porasla do vrijednosti od 63 dolarska centa. Nakon tog se uzleta počela "hladiti", kao i ostatak kriptotržišta, a posljednjih mjeseci dogecoin nije pretjerano oscilirao. Cijelo ljeto, sve do pred kraj prošlog mjeseca, vrijednost mu je oscilirala oko 6 centi, no potom se aktivirala priča o preuzimanju Twittera.

Na krilima Muskovog novog poslovnog pothvata ulagači su ponovno zaključili da bi upravo dogecoin mogao postati "službenom valutom" Twittera. U prva 24 sata od Muskovog ulaska u središnjicu Twittera (s umivaonikom u rukama), vrijednost dogecoina porasla je za oko 15%. Rast je nastavljen i u narednim danima, a kako je "chief twit" i "dogefather" davao do znanja da će od sada biti po njegovome, vjera ulagača u dogecoin samo je nastavila bujati. Do kraja tjedna porast je iznosio preko 200%, cijena je nakratko premašila 15 centi, pa je ova kriptovaluta jedina u svjetskih top 100 s troznamenkastim postotnim porastom u proteklom tjednu, odnosno jedna od rijetkih s ikakvim rastom vrijednosti.

Možete li, samo prema ovom grafikonu, zaključiti kada je dovršeno preuzimanje Twittera?
Možete li, samo prema ovom grafikonu, zaključiti kada je dovršeno preuzimanje Twittera?

Do kraja tjedna porast vrijednosti iznosio je preko 200%, cijena je nakratko premašila 15 centi, pa je ova kriptovaluta jedina u svjetskih top 100 s troznamenkastim postotnim porastom u proteklom tjednu, odnosno jedna od rijetkih s ikakvim rastom vrijednosti unatrag tjedan dana.

Ulagači, dakle, koji vjeruju da Twitter s Muskom ima budućnost, možda su se okrenuli dogecoinu kao mjerilu uspjeha tog pothvata. Budući da se Twitterove dionice više ne mogu kupiti, a dogecoin je i dalje relativno jeftin, ne bi začudilo da njegova vrijednost postane vezana uz ono što se događa s Twitterom. Samo posljednji rast vrijednosti s oko 5 na 15 centi, pretočen u dolare, iznosi oko 10 milijardi dolara u ukupnoj kapitalizaciji svih dogecoina na tržištu.

Ostvari li se neslužbeni Muskov plan da se dogecoin počne koristiti za plaćanje mikrotransakcija na Twitteru, pomama za njime mogla bi nastaviti rasti.