Kriptotržište se probudilo: XRP uzletio preko 66%

Rippleov digitalni token XRP naglo je poskočio te postao četvrta najveća kriptovaluta na svijetu, nakon što je američki sud odlučio u korist njihovog izdavača. To je povećalo optimizam i na ostatku tržišta

Sandro Vrbanus petak, 14. srpnja 2023. u 16:53

Kriptovaluta Ripple, odnosno altcoin kratice XRP, proteklih je mjeseci bio predmet istrage američkog tržišnog regulatora SEC-a. Proces je u svojoj srži sličan onome koji se vodi protiv Coinbasea i Binancea, jer se vrti oko pitanja – jesu li kriptovalute imovina (poput novca) ili vrijednosnice (poput dionica)? Klasificiranje svake pojedine kriptovalute, na temelju njezinih karakteristika i primjene, ima brojne reperkusije na način trgovanja istima te za sobom povlači i primjenu vrlo različite regulative.

Epilog dugog procesa

Slučaj SEC-a protiv Ripplea proteže se još od kraja 2020. godine, kada je Komisija za vrijednosne papire otvorila istragu i predložila da se XRP klasificira kao vrijednosnica. To bi značilo i da se mora registrirati kao i drugi vrijednosni papiri prije prodaje građanima, kao i da svi koji njome trguju moraju imati sasvim novi set dozvola.

Ipak, nakon više od dvije godine, Ripple je dobio pravnu bitku: sud u Južnom okrugu New Yorka ove je srijede donio svoj prvi pravorijek. Odluka je u skladu s argumentima Ripplea, pa klasificira njihov XRP kao digitalnu imovinu, koja se legalno može prodavati putem kriptomjenjačnica. Ova presuda odmah je pobudila velik optimizam na cijelom tržištu kriptovaluta, koje je, nakon više mjeseci mještovite izvedbe, gotovo u potpunosti prešlo u "zeleni teritorij".

XRP je u manje od 24 sata dobio preko 66% na vrijednosti te skočio na četvrto mjesto najvrjednijih kriptovaluta na svijetu, odmah iza bitcoina, ethereuma i tethera. Cijena bitcoina je istodobno porasla za gotovo 3%, vrativši se na razinu iznad 31.000 dolara. Sudska pobjeda Ripplea dodatno je vratila povjerenje u altcoine, pa su primjerice solana (SOL) i cardano (ADA) dobili preko 20% na vrijednosti u jednom danu.