Osim bitcoina, i ether ovih dana ruši rekorde

Druga najveća svjetska kriptovaluta dosegnula je vrijednosti kakve do sada nisu viđene, pa se od početka ovoga tjedna jedan token prodaje po cijenama od preko 3.000 američkih dolara

Sandro Vrbanus utorak, 4. svibnja 2021. u 14:51

Ove smo godine nekoliko puta izvještavali o rekordnim cijenama bitcoina, koji je porastao na temelju institucionalne potpore, velike količine "svježe" gotovine dostupne građanima SAD-a i općenito optimizma u pogledu digitalnih valuta. No, sada kada se cijena bitcoina malo smirila na razinama od oko 55-60 tisuća dolara, primat u rastu i rušenju rekorda preuzela je druga najveća svjetska kriptovaluta, ethereum.

Ether premašio 3.300 USD

Jedan ether dugo je koštao ispod tisuću dolara, uz oscilacije cijene koje su koliko-toliko pratile trendove u cijeni bitcoina, ali uz značajno manju varijabilnost. No, posljednjih je dana ubrzana i aktivnost na polju ethera, pa je početkom tjedna njegova cijena prvi puta probila granicu od 3.000 američkih dolara. Nakon proboja rast je nastavljen, pa se danas za jedan ETH token traži oko 3.300 dolara (gotovo 21.000 kuna).

Kretanje cijene bitcoina od početka 2021. do danas
Kretanje cijene bitcoina od početka 2021. do danas

Time dolazimo do podatka da je ether od početka godine na vrijednosti dobio preko 350%. Ukupna tržišna valuacija (vrijednost svih izrudarenih tokena) trenutačno je preko 380 milijardi dolara, odnosno oko tri puta manje od ukupne vrijednosti svih bitcoina.

Kretanje cijene ethera od početka 2021. do danas
Kretanje cijene ethera od početka 2021. do danas

Koincidiralo je to s činjenicom da je financijska organizacija S&P Dow Jones u ponedjeljak lansirala tri prva kriptoindeksa – SPBTC, SPETH i SPCMC, vezana uz bitcoin, ether i bitcoin+ether u "MegaCap" verziji. Cilj ovih indeksa jest pratiti kretanje dviju najvećih kriptovaluta na standardiziran način, prilagođen trgovcima na Wall Streetu i drugim svjetskim burzama.